България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Диета за бегачи

Прочитания: 598
24.09.2014 11:09 по статията работи: sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Когато тренирате сериозно бягане, вие трябва да се храните правилно, за да можете да тренирате правилно. Всичко, с което се храните може да се отрази на бягането ви. Ако изядете нещо тежко преди тренировка, после може да не сте в най-добрата си форма. Ето с какво трябва да се храните, когато сте бегачи.

Яжте семена и бобови растения. Всички ястия от сорта на боб, леща, и всички семена са перфектните за бегачите. Те ще ви дадат енергия, защото са богати на протеини и фибри, но ще ги разградите бързо и няма да ви тежат докато бягате.

Яжте 5 различни плода и зеленчука през деня си. Разнообразието е важно за бегачите. Трябва да приемете поне 5 плода или зеленчука през деня си, за да можете да набавите необходимите ви хранителни вещества. Всичко от сорта на домати, краставици, чушки, банани, ябълки и всичко за което се сетите, е идеалното за вашето бягане.

Не белете плодовете и зеленчуците си. Забравете за белачките, в корите на повечето плодове и зеленчуци има важни витамини, които не трябва да пропускате. Ябълките и краставиците не трябва да се белят, защото по този начин ще имате повече енергия за тренировката си.

Яжте млечни продукти. Пийте мляко, яжте сирене и кашкавал. Това ще ви помогне да си набавите необходимите мазнини и протеини, които са важни за организма ви и то без да приемате много месо, което ще ви тежи по време на бягането. Освен това млечните продукти са богати на калций, който ще ви помогне да заздравите мускулите и костите си.

Яжте морски храни. Всички видове риба, водораслите и мидите са перфектните за бегачите. Рибата е лека храна, която ще ви набави омега-3 мазнини, които са полезни за "двигателя ви". Също така те са богати на протеини и мазнини, които също ви дават енергия. Освен това рибата бързо се разгражда, което ще ви помогне да тренирате по-добре.

Яжте месо след тренировка. Месото също е важно, но е по-добре да го приемете след като сте бягали. По този начин вие ще си набавите необходимите хранителни вещества от месото, без то да ви тежи по време на бягането.

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg 

Източник: Runners world
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване