България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Десет суперхрани, които може да купите от супермаркета (I част)

Прочитания: 177
21.03.2013 14:03 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Foter.com / CC BY-SA

Може би малко повече се преекспонира с термина "суперхрани", но все пак ще го използваме и ние днес, защото искаме да ви споделим за десетте храни, които ще имат страхотен ефект върху здравето и тренировката ви, а може да ги намерите в супермаркета.

 

С други думи, не е нужно да търсите специализирани и труднооткриваеми магазинчета, да дадете луди пари, за да се храните здравословно. Понякога истината е в съвсем обикновените неща, като доматите.

 

Но нека дефинираме защо едни храни могат да влязат в категорията "суперхрани":

 

1. Регулират метаболизма и помагат в изгарянето на телесната мазнина;

2. Защитават органите от токсини;

3. Регулират кръвното налягане и намаляват нивото на холестерола;

4. Намаляват или изцяло пресичат възпалителни процеси в тялото;

5. Предотвратяват заболяването т рак и сърдечно-съдови проблеми;

6. Улесняват храносмилането.

 

Ето ги и тях, десетте суперхрани в супера отсреща:

 

1. Домати

 

14e47274-5a33-1103-3449-604edc81557e

 

Скромният домат често бива подценен, което е направо жалко предвид ползите от него. Доматите са пълни с фибри, съдържат витамин "А" и витамин "C". А това, което прави домата червен, е един фитохемикал, наречен ликопен.  При мъжете той пази простата. 

 

2. Зехтин

 

f85f141e-8087-c0f3-ea82-3f77303ddcc0

 

Основният тип мазнини, които се намират в различните видове маслиново олио, са мононенаситеми мастни киселини. Благодарение на този тип мазнини, консумацията на маслиново олио предпазва от рак на белите дробове, гърдите, червата и яйчниците. Също така намалява нивото на холестерола. Специфичните за това олио феноли спомагат за предпазване от окислително увреждане на ДНК. Важни са и за балансиране на кръвното налягане и предпазване от затлъстяване и артрит.

 

3. Мазни риби

 

af6567df-aeb5-cd95-6d6f-6eeab7154941

 

Мазните риби са добър източник на витамини "D" и "А", а също така са тъпкани с омега-3 мастни киселини. Предпазват от сърдечно-съдови заболявания, рак на гърдата и яйчниците, също така и на простатата. Намаляват риска от деменция, спомагат при третирането на диабета, подобряват работата на мозъка и зрението, намаляват депресията. Такива риби са сьомгата, рибата тон, пъстървата, херингата, сардината и скумрията.

 

4. Боворинки и малинки

 

6a1ed63b-1acb-f980-2f15-7b6e3b3edc6f

 

Зърната са бедни на калории и богати на фибри. Препълнени са с витамини ("C") и минерали. Освен това имат и фитохемикали, които предпазват от рак и пазят кожата. Малините и боровинките предпазват от инфекции на пикочния мехур. Антиоксидантите им спомагат за смаляване на стреса. 

 

5. Броколи

 

467792f0-f0e3-81cc-8eca-2044a40e3eff

 

Основна храна в менюто на всеки бодибилдър. Едно стълбче носи цели 3 грама протеини. Броколите са тъпкани с фибри и са отличен източник на витамини "А" и "С", както и на калций. Имат и малко витамини "Е" и "К", които спомагат за съсирването на кръвта. Броколите са чудесен детоксикатор и спомагат на черния дроб да се пречисти от токсините. Имат и т. нар. вещество "каемферол", който помага за справяне с алергиите. 

 

С първите пет храни завършваме първата част от статията. Очаквайте в понеделник и кои са другите пет храни, които може да намерите в най-близкия супермаркет и ще ви държат здрави и щастливи.

 

Междувременно, може да споделите мнението си както под статията, така и във фейсбук страницата ни. Отворени сме за всякакви теми за разговор :)

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване