България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Прекалявате ли с тези витамини?

Прочитания: 135
28.07.2014 16:07 по статията работи: Деси Иванова

Източник: inm

Витамините са съединения, които са от жизненоважно значение за оптималното ви здраве, но не могат да бъдат произведени в големи количества. Обикновено, хората консумират витамини чрез пълноценни или обогатени храни. А през последните 80 години, витамините са синтезирани и се предоставят като добавки за нашите диети. 

Идеята за ползване на храна, за лекуване на тялото, не е нищо ново. Точно по този начин е открито, че витамин С се съдържа в цитросовите плодове и прочие. 

Нека ви разкажем, колко важни са витамините за вашето здраве, дали приемате достатъчно или прекалявате с тях? 

1347614

1. В3 или Ниацин

Дефицитът на В3 причинява заболяване, наречено пелагра. Като цяло тялото ни се нуждае от 20 до 35 мг ниацин на ден, но днес до 3000 мг на ден се използват като лекарство, контролиращо холестерола.

Затова винаги преди да приемате каквото и да е, проверявайте до колко е полезно за вашето тяло. Изследвания са показали, че прекомерната доза на приемане на ниацин увеличава с 28% риска от язва, с 26 % увреждането на мускулите и с 67% кожните проблеми. Пациенти на ниацин са с 32% по-вероятно да бъдат диагностицирани с диабет. 

 

2. Витамин D 

Витамин D се синтезира с излагане на слънчева светлина. Той е необходим за усвояването на калций, желязо, магнезий и фосфор. Поради това, много хора с ниско съдържание на витамин D, взимат добавки. Полезно е, стига да не прекалят. 

Тъй като витамина е мастноразтворим, за разлика от витамин В и С, остава в тялото за дълъг период от време. Ако се приема излишък от витамин D, той с натрупва в тялото и води до предозиране на кръвта с калций, което води до липса на апетит, гадене, повръщане и даже до появата на камъни в бъбреците.

 

3. Витамин А

Витамин А е мастноразтворим витамин, необходим за зрението, имунната система и репродукцията. Основно получаваме витамин А от млякото, млечните продукти, рибата, месото и растения, богати на бета каротин. 

Не е нужно да се притеснявате за превишаване на дозата на витамин А от растителните ресурси, понеже бета каротина, няма да се превърне в активен, ако има достатъчно в организма. Но ако сте на диета с повече приемане на животински продукти, това може да се случи. Прекомерния прием на витамин А води до главоболие, виене на свят, гадене и дори смърт. 

1347613

5. Витамин Е

Той е мастноразтворим витамин, който действа като антиоксидант. Стимулира имунната система и предотвратява вредното кръвосъсирване. 

Прекаленото дозиране с витамин Е, е свързано с увеличаване риска от рак на простата и рак на белия дроб. Предозирането се случва доста рядко, могат да бъдат приети от 400 до 600 милиграма на ден, без да навредят по никакъв начин. Но ако случайно го направите ще изпитате мускулна слабост, умора, гадене, виене на свят или безпричинно кървене.

Тези витамини ни учат, колко е важно приемането на органично отгледани хранителни продукти. Това е най-доброто условие за нашите хранителни нужди. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: mindbodygreen.com/
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Be Shape Studio  5 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване