Споделяме ви личната изповед на Леърд Хамилтън, гениален сърфист и истински Аполон. В своя разказа, Леърд разказва за хранителните си навици, които му помагат да поддържа невероятна форма на 49 години...
Хората смятат, че изглеждам толкова добре, защото тренирам много. Това е само половината от уравнението. Другата половина е това, с което се храня. Обичам японска и хавайска кухня. Обичам храната по принцип. Но не ям безотговорно. Ям за здраве и сила, да - за удоволствие също. Тези трите неща аз наричам "хранителна интелигентност". Не съм маниак и не отделям по три часа за едно хранене, не си меря храната и не се лишавам от храната в самолета или бърза закуска. Не, че ми харесват, но няма да получа токсичен шок. Гледам на себе си, не като на супермодерна кола, която е чувствителна към всичко, а по-скоро като на дизелов пикап. Ако малко вода влезе някъде, няма да има проблем. Ето как го постигам:
Стартът
Започвам деня с блендера и смути. Любимата ми рецепта съдържа пет съставки: една лъжица Catie's Organic Greens (супер концентриран екстракт от седемте най-полезни зелени зеленчука), ябълка, сок от череши, замразени банани и дребни горски плодове. Сутрешното ми смути ми дава достатъчно хранителни вещества, които много лесно се усвояват от тялото, защото са под формата на течност.
Не се насилвайте
Не ям, ако не съм гладен. Когато седна на масата, трябва тялото ми да е мнооого гладно.
Източник: Getty Images
Дъвчете бавно
Често приемаме храната за даденост. Винаги си напомням да ям съзнателно, да осмислям дъвченето. Природата ни е дала милиони аромати. Нашата работа е да ги проучим и оценим.
Истински храни
Внимавайте за храни, които са създадени от човешката ръка, а не от природата. Четете етикетите на обработените храни, защото там пише ужасяващи неща. Ако не знам какво е това, което пише - не го ям.
Разнообразие
Светът на храната е огромен. Има стотици хранителни вещества, минерали, ензими, мастни киселини, фитохемикали и прочие. Всички те ни дават нещо уникално. Затова, колкото по-разнообразно се храните, толкова по-здрави ще бъдете. Не купувайте винаги едно и също.
Експериментирайте
Храненето с интересни и цветни храни е забавно. Има безброй неща, които може да опитате. Странните плодове и зеленчуци стават все по-достъпни.
Слушайте тялото си
Гладът има кофти репутация, защото често го наказваме с "нещо сладко". Това е начинът на тялото да ни каже, че има нужда от нещо. Слушайте тялото си и опитайте да разберете, от какво наистина имате нужда. Ако тялото ми иска захар - ям плод, като папая или ананас, вместо някакъв сладкиш или донът.
Не пестете
Хората твърдят, че купуването на качествена храна е твърде скъпо, но после отиват и си купуват плазмен теевизор. Предпочитате да ядете боклуци, но да гледате хубав екран? Не разбирам тази логика. По-добре да похарчите повече пари за по-добра храна. Ако пиете кафе сутрин, пийте хубаво кафе, а най-добре пийте еспресо, защото съдържа по-малко кофеин и има повече антиоксиданти.
Пропуснете нишестето
Ако ям хляб, ми се доспива. Като цяло, избягвам пшеница (прочетете за съсипващия ефект на пшеницата тук) и други нишестени храни, като картофи, ориз и паста. Не казвам, че не ям гофрети или сандвичи, но това е рядко.
Яжте устойчива храна
Ако се храните с месо или морски дарове, търсете термини като "отглеждано свободно", "хранено с естествени продукти" и прочие. Колкото по-близо до природата е една храна, толкова по-добре.
Това са съветите на Леърд Хамилтън. Ако искате и вие да изглеждате като него на почти 50, по-добре се вслушайте в думите му. Има много логика и натрупан опит. Ние със сигурност ги подкрепяме.
За още полезни съвети и насоки, може да станете част от нашето готино фейсбук общество и да ни следите отблизо :)