България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Яденето преди лягане вредно ли е?

Прочитания: 553
26.07.2014 18:07 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock/Guliver

Казано ви е, че храненето преди лягане е грешка? 

Малко преди сън леката закуска, може да ви помогне да спите по-спокойно, стига да посегнете към правилните храни!

 

Тук важното е кръвната захар. Чудите се защо се интересуваме от нея? Повечето диабетици знаят, че кръвната захар и съпътстващите я хормони усилват или намалят глада, а с него и нивото на енергия. Ниската кръвна захар сутрин кара човек да се чувства в застой и му е още по-трудно да се измъкне от леглото. Освен това, ниските нива на кръвна захар могат и да ви събудят през нощта, понеже това е механизъм на тялото за самосъхранение. Знаете колко е важно да имате здрав сън. 

1344882

Ето тук идва мястото да разбулим един мит - че не се нуждаем от енергия за сън. д-р Каси Бьорк, диетолог и основател на HealthySimpleLife казва, че е добре да се хапва лека закуска непосредствено преди лягане. По този начин не само осигурява нужното гориво на тялото ни, но и се упокояват хормоните на глад в тялото, които са главните виновници за натрупването на мазнини.

 

Тялото е машина, която постоянно се адаптира към вашият живот. Ако не ядете нищо през целия ден, обилно си хапнете на вечеря и си легнете късно през нощта леко гладни, тялото ще отчете това като липса на храна и ще предприеме действия. В такъв случай то ще започне да си складира храна под формата на мазнини. Тялото не знае, че имате храна в изобилие. То просто съди от това, което вие му давате.

 

Затова ако изпитвате глад преди лягане, може да си позволите лукса да приемете лека закуска. Само не забравяйте да избягвате неща като чипс, бисквити, десерти и други тежки или нездравословни храни. Под лека закуска се разбира пълнозърнеста филийка с фъстъчено масло, някой плод или зеленчук. Не означава да прекалите, а просто да сложите малко храна в стомаха си. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: TIME.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване