Сигурно сте чували за правилото на 5-те секунди, когато изтървете храна на пода. Според мита, бактериите, които са на пода, не могат да влезят в храната за по-малко от 5 секунди.
Според изследване на университета в Клемсън, с ръководител Пол Донсън, 70% от жените и 56% от мъжете нямат проблеми с това да вдигнат изтървана храна и да я използват. Според Донсън изтърването на храна на пода е опасно, но дали ще има микроби по храната зависи и от това, колко чист е пода и какво е мястото, колко хора живеят и други фактори.
Донсън съветва, че няма проблем да се използва храна, която падне на пода. Все пак това не се случва всеки ден и няма да има големи последствия за организма.
Все пак от университета са направили изследвания, които засичат времето, за което вредните бактерии достигат храната, попаднала на пода. Това зависи от продължителността на престоя на храната на земята. Колкото повече храната седи на пода, толкова повече бактерии ще има в нея. Изследването още казва, че при ниско количество на бактериите в организма, няма проблеми, но ако храната стои повече, например минута, количеството на бактерии не може да бъде унищожено от организма ни.
Пол Донсън още съветва да не се храним на повърхности, които не са защитени, като бюрото на работа или маса в парка, защото по тях може да има повече микроби, от колкото на пода у вас.
Прочетете още: Няколко интересни факта за кока кола.
Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg