България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Ходенето успокоява психиката ви

Прочитания: 172
18.09.2014 12:09 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock/Guliver

Вече сте запознати с всички ползи от ходенето за тялото. Оказва се обаче, че ходенето поддържа на само физиката, но и психиката ви здрава. Ето няколко ползи от движението:

 

 

1. Понижава стреса


Ако сте имали тежък ден в службата, препоръчително е да повървите малко. Вместо да избирате колата или градския транспорт изминете разстоянието пеша. Разходката увеличава концентрацията на норепинефрина в мозъка. Този химичен елемент ви помага да се справяте със стреса. 

1390629

 

 

2. Увеличава щастието


Вървенето също така спомага за освобождаването на ендорфин. Както знаете, това е хормона на щастието. Той предизвиква радост и еуфория. това е един от най-ефективните естествени средства за облекчаване на чувството на депресия. 

 

 

3. Подобрява деня ви


Ендорфина, отделян по време на дълга разходка, не само ви прави щастливи на момента, но и подобрява цялостното ви настроение. Следващият път, когато имате лош ден, просто повървете малко пеша. 

 

4. Забавя умствения спад


Проучване, проведено сред жени на 65 години откри, че спада на паметта е по-нисък при жени, които се разхождат, в сравнение с такива, които не ходят често пеша. 

1390638

 

5. Понижава риска от Алцхаймер


Друго изследване показва, че хора на възраст между 71 и 93 години, който избират ходенето пред автомобилите имат по-малък риск от развитие на заболяването. 

 

 

6. Помага на тялото ви да се отпусне


Може би се чудите как една физическа дейност като ходенето, може да ви накара да се чувствате спокойни. Изследванията показват, че бързият вървеж повишава температурата на тялото. След като преустановите движението температурата спада и тялото ви се чувства спокойно. Затова е полезно да се разхождате преди сън. 

 

 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: healthmeup.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване