Ако не сте забелязали, много обичаме да разбиваме популярни митове за спортуването и здравословното хранене. Днес ще се опитаме да променим разпространеното схващане,че цитрусовите плодове имат най-голяма концентрация на витамин С.
Първенецът в това подреждане са лютите чушки. В 100 gr зелени люти чушлета се съдържат 242.5 mg витамин С. За сравнение, в портокалите дозата е едва 59 gr. Не изключвайте този зеленчук от лятното си меню. Вече сме споменавали как, карайки ни да се потим, пикантните храни всъщност ни охлаждат.
В класацията достоен преследвач на лютите чушки е екзотичният плод гуава, следван от още един вид чушки – така наречените камби. През зимата лекуваме настинката с чай не само защото напитката ни сгрява, но и защото билките са безценен източник на така важния за имунната система витамин С, особено мащерката. Всякакви видове зелени подправки и зеленчуци (къдраво зеле, кресон, броколи) също помагат да се заредите с ударна доза здраве и енергия.
Едва след тези продукти следват традиционните източници на витамин С, към които сме свикнали да се обръщаме за помощ, когато имаме нужда да се подсилим: киви, портокали, мандарини. Между тях трябва да поставим още един тропически плод – папаята, богата и на витамин А и В9. Ягодите допълват своеобразната класация. Освен с огромно количество наслада те ни снабдяват и с 59 mg витамин С на всеки 100 gr.
За още полезна информация посетете нашата Фейсбук страница.