България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Научете се да дишате правилно за дълголетие

Прочитания: 364
18.01.2013 12:01 по статията работи: Sportuvai.bg

Когато става да дума за дишане, майсторите са бебетата. Нежното повдигане на коремчетата им докато спят е знак, че те поемат дълбоки глътки въздух, за да заредят клетките си. С възрастта обаче дишането ни става по-рязко и по-плитко - с други думи - неефективно. Резултатът е преумора, отслабена имунна система и болести. А както и с другите неща, не му обръщаме внимание, докато не стане късно и не се разболеем.

 

И докато някои от нас не считат дихателните упражнения за важни, хора като плувци и певци работят върху дишането си, за да подобрят резултатите си. От векове пък йогистите се концентрират върху умението да поемат правилно въздух.

 

"До 80 процента от заболяванията са вследствие на стреса", коментира д-р Ричард Браун, автор на книгата "Оздравяващата сила на дишането". Според него , ако хората се научат да регулират стреса си чрез дишането, всичко в тялото им ще започне да работи оптимално."

 

За тези от нас, които живеят в градовете, надали обаче представата как си поемаме дълбока глътка мръсен въздух е най-приятното нещо. И все пак, има доста упражнения, които с лекота може да правите у дома.

 

Ето ви три проблема, които може да решите с правилно дишане:

 

 

1. Стрес

 

Решение: Последователно дишане

 

Поемайте си по пет бавни глътки въздух на минута, издишайте и повтаряйте упражнение на равни интервали.

 

 

2. Безсъние

 

Решение: Дишане през едната ноздра

 

Поемете си четири пъти въздух през лявата ноздра. През това време затиснете с пръст дясната си ноздра, така че да не може да дишате през нея. Редувайте ги в продължение на пет минути.

 

 

3. Умора

 

Решение: Остро дишане

 

В продължение на 15 секунди поемайте рязко въздух през носа. После дишайте нормално за същия интервал от време. Повтаряйте двете, като удължавате времето с по пет секунди, докато успеете да правите всяка фаза от упражнението по 60 секунди.

 

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване