България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Загуба на време ли е броенето на калории

Прочитания: 197
05.09.2014 14:09 по статията работи: sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Сигурно не един път сте смятали колко калории поглъщате, колко калории сте изгорили и сте правили сложни сметки дали по този начин ще отслабнете или ще напълнеете. Има ли смисъл от всичко това? Според Бен Гриинфийлд, водещ диетолог и фитнес инструктор в САЩ, отслабването не е само борбата между приетите и изгорените калории. Според него по-важно е качеството на храната, а не колко калории съдържа. Защото когато се храните с качествена храна, вие приемате повече витамини и минерали, които ви помагат да тренирате повече или забързват метаболизма ви.

Той дава 3 причини, поради които не си струва да броите всяка една калория, която приемате и изгаряте.

- Изгарянето на калории всъщност е разграждането на мазнини или на хранителни вещества, които сте приели с храната. Но според Гриинфийлд, всеки човек реагира по различен начин и не се знае кой човек, колко хранителни вещества е абсорбирал и колко изхвърлил. За това според него не си струва да броите всяка калория, а по-добре е да се концентрирате само и единствено върху тренировката.

- Калориите не ви дават сила за тренировка. Както разбрахте, това е само мерна единица. Енергия за тренировка ви дават всички хранителни вещества, които се съдържат в храните - протеини, въглехидрати, захар, витамини и минерали. Важно е тях да следите, а не калориите.

- Хранителните вещества са важни, а не калориите. Много хора не поглеждат какви вещества съдържа дадената храна, а следят само приема на калории. По-добре е да прегледате колко и какви хранителни вещества има в тази храна и тогава да решите дали да я употребите или не, а не да съдите по количеството на калории.

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук:
www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: www.fitbie.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Виж всички препоръчани места за спортуване