България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

4 стъпки за бързо и здравословно хранене

Прочитания: 190
19.07.2014 11:07 по статията работи: Деси Иванова

Източник: foter.com

Най-добрият начин да се храните зздравословно е да си приготвите обяда сами. Независимо дали сте вкъщи или на работа. Стойте далеко от бързите закуски или пакетираната храна. И не минавайте с извинения "нямам време да ям" или "не ми остава време да си приготвя нещо вкъщи". Всичко опира до желанието. 

 

Рецептите и съветите, събрани тук, могат да ви помогнат да направите този здравословен обяд постоянна практика. 


1331967

1. Пазарувайте умно

Ако не разполагате с боклучава храна, няма как да я ядете, нали? Важно е да се дисциплинирате и следващият път, когато отивате да пазарувате бъдете внимателни. Изследвайте рафтовете на магазините, за полезни храни, като тахан, зърнени храни, пълнозрнести изделия и прочие. 

Отървете се от навика да си купувате полуготова храна, или консервирана такава. Наблягайте повече на свежите зеленчуци и плодове. 

 

2. Кажете да на мазнините, белтъчините и въглехидратите

Не е необходимо да ги изключвате от списъка си, за да се храните здравословно. Ето пример на един балансиран обяд: 

 

Сложете протеин в менюто си! Месото, соята, рибата, ядките или млечните продукти, с ниско съдържание на мазнини са отлични източници на протеин. Не само, че протеина помага за запазване на мускулите, но е и от решаващо значение за имунната система на тялото и хормоналния баланс. 

 

Не пъдете въглехидратите! Те не са чак толкова лоши, просто се съсредоточете върху тези, които са най-полезни. Простите въглехидрати не изискват почти никакво храносмилане. Но от друга страна сложните въглехидрати, които се съдържат в пълнозърнестите храни, в бобовите растения и зеленчуци имат фибри и други полезни хранителни вещества. Никога не се отказвайте от полезната храна, просто понеже съдържа повече въглехидрати. 

 

Прегърнете мазнините! Мазнините помагат на тялото да абсорбира някои хранителни вещества, включително витамин D, E и K. И както посочват последните изследвания има и "добри мазнини", които могат да ни предпазят от сърдечни заболявания и някои видове рак. Източници на здравословните мазнини са маслиновите и ореховите масла, ядките, авокадото и рибата. 

 

1331966

3. НЕ забравяйте плодовете и зеленчуците

Един наистина здравословен обяд трябва да включва дневната порция плодове и зеленчуци. Бъдете иновативни и разнообразявайте начина, по който приготвяте зеленчуците в храната си, но все пак не ги гответе до неузнаваемост. Искаме да запазим полезните вещества в тях. 

Можете спокойно да добавяте различни зеленчуци в сандвичите си или да пробвате нови салати. Не се страхувайте да експериментирате! 

 

4. Яжте това, което обичате

Не яжте нещо, само понеже трябва, или е здравословно. Най-важната цел е храната да ни носи удоволствие! Освен питателна храната трябва да е източник на радост и удовлетворение. Винаги се придържайте към това правило и никога няма да посегнете към бързите закуски. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук:www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: www.epicurious.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване