България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Ръцете при бягането са важни точно колкото и краката

Прочитания: 479
26.07.2014 12:07 по статията работи: Деси Иванова

Източник: foter.com

Положението,в което държим ръцете си влияе на нашето бягане, по начин, който повечето от вас не биха и предположили.

Тичането на големи разстояния отнема доста енергия. Почти всеки аспект на дейността допълва разхода на енергия. Но учени и някои треньори по бягане твърдят, че изпомпването на ръцете по време на бягане, въпреки че изисква енергия намаля общите метаболитни разходи на тялото. Това подпомага балансирането и движението на тялото, и подпомага всяка крачка. Според теорията, размахването на ръце, прави бягането по-лесно. 

1344796

Тази идея звучи логично, но не бе доказана. Затова и бе проведено изследване, включващо 13 възрастни опитни бегачи. Проучването включвало различни сесии по 7 минути бягане на пътека, с измерване на показателите на бегачите. Били изпробвани различни позиции на ръцете, като кръстосани зад тялото, пред тялото, отпуснати покрай тялото, леко люлеещи се покрай тялото и силно люлеещи се.

 

След приключване на експеримента, учените установили, че най-малък разход на енергия всъщност се получавал при най-интензивното движение на ръцете. Колкото и странно да звучи, по-резкия замах на ръцете не само хаби по-малко енергия но и помага на тялото да се движи по-лесно. Това е така, понеже взаимодействате на краката си много по-лесно с движението на ръцете, отколкото с помощта на мускулите на торса. 

 

Проучването не показва универсален начин за "люлеене на ръцете", който да е еднакво ефективен за всички. Всеки бегач трябва сам да открие своята техника, но да не подценява ръцете си. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: well.blogs.nytimes.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване