България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Правила за здраве

Прочитания: 167
26.07.2014 10:07 по статията работи: Деси Иванова

Ако искате да бъдете здрави, трябва да следвате тези правила!

Източник: Thinkstock/Guliver

Когато става дума за постигане на цялостно благополучие, трябва да се балансират множество аспекти на здравето. Това включва диета, упражнения, сън, професия, социализация и други. Дори само спомняйки си за това как се усмихвате, кръвното ви веднага пада надолу, отбелязва д-р Стивън Лам. 

 

Ето няколко съвета, които да следвате, за да поддържате здравословния си начин на живот. 

1344743

1."Съветвайте се с лекар, който се интересува от вашите индивидуални нужди, знае разликата между лечение и заболяване и ви подпомага в процеса на оздравяване.", съветва д-р Лам.

Колкото и добре да се грижим за тялото си, понякога се налага да се обърнем към професионална медицинска помощ. Затова е важно да изберем лекар, който да е запознат с нашето минало, с какво се храним, какъв живот водим и да не бърза да си прави заключения, само по показателите ви в момента. 

 

2. "Мислете за тялото си като за ферари. Използвайте само най-хубавото гориво за себе си", казва Лам.

Хората често използват храната като антидепресанти и третират тялото си с храни, които нямат хранителна стойност, мислейки си, че ще се почувстват по-добре. Но става точно обратното. Няма как да очаквате да пълните тялото си с боклучаво гориво и да очаквате да върви безпроблемно. 

 

1344741

3. "Ако нямате здрав сън, няма как да имате здрав организъм", посочва д-р Лам. 

Ако не успеете да се насладите на добър нощен сън, нарушавате циркадния си ритъм, който регулира кръвното налягане и хормоните, отбелязва доктора. Сънят играе важна роля в поддържането и правилното функциониране на паметта и сексуалната активност.

 

4. Отделяйте по няколко минутки за вас самите. Да си крадете време от сивото ежедневие е от съществено значение за намаляването на стреса, който ви прави уязвими към заболявания. 

За да дадете на мозъка си почивка включете в ежедневието си упражнения за дишане и медитация. 

 

5." Упражнявайте се!", силно подчертава д-р Стивън Лам. 

Във всяка ваша тренировка трябва да се включват разтягане, силови упражнения и натоварване на различни мускулни групи. Освен, че тренирате тялото си, напълно отпускате съзнанието и подобрявате баланса на хормоните.

1344740

6. Възстановяването е най-важния компонент не само в живота, но и в тренировката. По време на упражнения трябва да не забравяте да давате на тялото си това, от което се нуждае, за да се възстанови и да редувате интензитета на релаксацията и упражненията. 



7. Дръжте обиколката на талията си малка. Обиколката на талията може да ви е добър показател за затлъстяване повече от телесното ви тегло, споделя д-р Лам. "Ако може да запазите талията си тънка, то вие сте в добра форма", казва той. 

 

8. Социалните хора са предразположени към по-добро здраве. Проучванията са показали връзката между тези два показателя. Колкото по-социални и ектровертни сте, толкова по-рядко ще боледувате или поне ще е по-леко. И обратното, ако сте по-затворени, не обичате много общуването или се притеснявате в голяма компания, толкова по-голям е шанса да се разболявате по-често. 

 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: mensfitness.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване