Ако някога сте чували термините "добър холестерол" и "лош холестерол" и сте се чудели какво означават, значи тази статия е за вас.
Какво е холестерол? "Холестеролът е мастно вещество, което е от съществено значение за човешкото здраве. То е неразделна част от клетъчните мембрани и се използва в производството на витамин D, различни хормони и жлъчни киселини в тялото.", споделя д-р Раул Гупта. Холестеролът се синтезира в черният дроб. Също така ние го приемаме от външни източници, чрез месото и продукти от домашни птици.
Сега да изясним действието на добри и лошия холестерол. Лошия холестерол е този, които приемаме от външни източници и понеже ние вече синтезираме холестерол в тялото си този се явява като излишък. Лошият холестерол се транспортира до тъкани и артериите в човешкото тяло, където се отлага и може да създаде блокажи. Очевидно вече разбирате от къде идва името му.
Добрият холестерол отнася натрупания по стените на кръвоносните съдове холестерол обратно в черния дроб, за да бъде преработен. Добрият холестерол се образува само при излишно високи нива на свободен холестерол в кръвта или по стените на кръвоносните съдове.
"За да запазите добрите нива на холестерол в тялото си трябва да комбинирате здравословно хранен и здравословен начин на живот. Това включва намаляване на приема на наситени мазнини, чрез намаляване на маслото, сиренето, сметаната, яйца (основно жълтъците), кожа от пилешко месо, червено месо и пълномаслено мляко в диетата си.", добавя д-р Гупта.
Мононенаситената и полиненаситената мастни киселини са здравословни за сърцето и приемът им е хубаво да се увеличи, за по-балансирани нива на холестерол. Такива източни са: бадеми, кашу, лешници, зехтин, фъстъчено масло, слънчогледово масло, авокадо, соя, орехи, риба тон и други.
Зърнените храни и пресните плодове и зеленчуци не съдържат холестерол.
Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg