Есента наближава, а с нея и есенните плодове и зеленчуци. Тиквата е особено популярна из целия регион на страната. Лесно се отглежда и има много начини за приготовление. Ето няколко ползи от консумирането на тиква:
1. Ниско съдържание на калории
Тиквата има много ниски нива на въглехидрати. Тя не съдържа мазнини и поради това има много малко калории. Също така тиквата е перфектен заместител на картофите, поради ниските нива на холестерол.
2. Богата на фибри
Този зеленчук е изключително богат на фибри. Чрез консумация на тиква вие изчиствате вашата система и регулирате червата. В действителност зеленчука се използва за лек срещу неразположения със стомаха.
3. Богата на витамини и минерали
Тиквата съдържа много високи количества витамин А, С и К. Витамин С подпомага възстановяването на тъканите, витамин К е полезен за костите и сърцето. Витамин А, в тиквата е под формата на бета-каротин. Той е полезен за зрението, имунитета и репродуктвните органи. Тиквата е изключително богата на минерали. Тя съдържа магнезий, манган, желязо и фосфор.
4. Анти-канцерогенни
Този зеленчук ви предпазва от ракови заболявания. В него има антиоксиданти, които предпазват тялото от замърсявания и химикали, причиняващи смъртоносната болест.
Тиквата е полезна за сърдечно-съдовата система, подобрява здравината на костите и предотвратява остеопорозата. Този зеленчук е изключително полезен и вкусен, затова не се чудете дали заслужава място в кухнята ви.
Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg