Когато сезоните се сменят, тялото изживява малък шок. Организма се обърква от рязката смяна на температурите и има нужда от повече витамини. Често срещани по това време са настинките и гриповете. За да предпазите тялото си боледуване, може да промените диетата си. Има храни, които по естествен начин се борят с микробите и подпомагат доброто ви здравословно състояние. Здравето се изгражда от вътре на вън.
1. Гъби
Гъбите притежават две силни оръжия в борбата срещу гриповете: селен и глюкан. Селена увеличава производството на цитокин. Това вещество помага на тялото да се "изчисти" от болестта. Глюкана е антимикробно влакно, което активира нашите бели кръвни клетки. Те унищожават инфекцията и стопират развитието на болестта.
2. Пресен чесън
Храните, съдържащи сяра, като чесъна, прогонват болестите. Това става, благодарение на фитохимикала алицин. Той се справя със всички микроби. Препоръчва се дневен прием, не по-голям от 2 скилидки, за да не увредите стомаха си.
3. Тиквени семки
Както вече споменахме белите кръвни клетки се справят с възникналите инфекции в организма. Цинка подпомага тяхното производство от костния мозък. Тиквените семки са с високи нива на цинк. Добре е да ги консумирате сурови, без да добавяте сол. 1/4 чаша на ден е достатъчно количество.
4. Сладки картофи
Бета-каротина, намиращ се в оранжевите храни подпомага развитието на имунната система. Освен това, той неутрализира и вредните токсини. Сладките картофи са доста вкусно и полезни. Приготвят се малко по-бавно от нормалния сорт, но чакането си струва.
5. Подправки
Намиращите се в подправките антиоксиданти, "смазват колелата" на нашата имунна система. Те подобряват начина ѝ на функциониране. Куркумата, камрамфила и канелата са едни от най-полезните подправки, които може да използвате.
Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg