Изследвания от 2010 година сочат, че генно модифицираната соя и царевица (двете най-разпространени ГМО култури в САЩ) са изключително токсични за бъбреците и черния дроб. Причината: самият процес на генна модификация може да доведе до непредсказуеми и необратими мутации, имащи все още неизвестни последици върху човешкото тяло.
ГМО културите са създадени така, че да бъдат устойчиви на хербициди (пестициди, унищожаващи плевелите). Последиците за човешкия организъм не са напълно изяснени, но редица експерименти в тази област дават тревожни резултати. През 2011 година са направени 19 независими едно от друго изследвания на мъжки и женски плъхове, които са били хранени само с ГМО царевица. Резултатите при мъжките представители показват, че при всички от тях се забелязва нарушена бъбречна функция. Експериментите при женските плъхове водят до чернодробни заболявания, загуба на тегло и първа фаза на развитие на ракови клетки.
Появата на генно модифицираните храни има своето обяснение. Създаването им идва като решение за справяне с глада и бедността в световен мащаб. Но на каква цена? ГМО храните могат да се наредят до тревожни глобални теми като синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Тъжното тук е, че самите ние сме причината за създаването на проблеми от такава величина, забравяйки, че човешкият живот няма цена.
Още от Sportuvai.bg ще намерите на facebook.com/Sportuvai.bg.