Бял Хляб
Калории: 361 калории на 100 грама
Хранене: Брашното и за двата типа хляба е направено от пшеничени зърна. Въпреки това по време на обработката за белия хляб се използва една определена част от скоробялата. Това е най-питателната част в сравнение със зародиша и триците.
Здравен аспект: За разлика от пълнозърнетия хляб, белия е с ниско съдържание на влакна. Но той често съдържа добавена захар, която може да увеличи глигемичния индекс. Консумацията му се свързва с диабет, сърдечно-съдови проблеми и наддаване на тегло.
Пълнозърнест хляб
Калории: 293 калории на 100 грама.
Хранене: Кафявият хляб съдържа всичките слоеве на пшеницата. Благодарение на това е с високо съдържание на фибри, витамини В6 и Е, магнезий, цинк, фолиева киселина и хром.
Здравословен аспект: Пълнозърнестият хляб съдържа много фибри и това го прави по-здравословен за консумация. Той помага на храносмилането и на поддържането на теглото.
Важно е да отбележим, че не трябва да се подлъгвате, че всеки хляб, които не е бял е полезен. Много често единствената разлика е само в цвета. Ако при стискане хлябът е като гъба т.е хлътва като белия хляб, то значи е пълен с набухватели. Истинският пълнозърнест хляб е малък на грамаж, но тежи повече. Той не е толкова мек.
Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg