България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

6 любопитни факта за авокадото

Прочитания: 382
19.09.2014 11:09 по статията работи: sportuvai.bg

Източник: inm

Този екзотичен плод в последните години заля пазарите в България. Това е така, защото в последните години излизат редица изследвания, които сочат, че авокадото е един от най-здравословните плодове. Вижте няколко любопитни факта, които ще ви покажат защо трябва да го добавите в менюто си, ако още не сте го направили, как да го съхранявате и режете.

1. Невероятни здравни ползи. Започваме с невероятните здравословни ползи от този плод. Те са много, авокадото съдържа омега-3 мазнини, които са полезни за сърцето. То намалява стреса и холестерола, които са основните причинители на сърдечните удари и сърдечно-съдовите проблеми. Освен това авокадото регулира глада, като по този начин предотвратява напълняването. Той се явява и като регулатор на нивото на захар в кръвта, което ви дава енергия за деня. Той съдържа и протеини, които са важни за трениращите хора.

2. Как да разберете дали авокадото е узряло? Най-лесния начин да разберете дали едно авокадо е узряло и става за ядене е да го хванете в дланта си и да го стиснете леко. Ако авокадото поддава, тоест е меко, но не много, то е перфектно за консумация. Обаче ако е твърдо, то ще узрее след 3-4 дена,  а ако е твърде меко, то е презряло и вече не става за употреба.

3. Съхранявайте авокадото на стайна температура. Ако сте взели неузряло авокадо, сложете го в хартиен плик с манго или банан. Това ще ускори зреенето на плода. Когато го срежете трябва задължително да ги съхранявате в хладилника. Но не повече от 24 часа, защото след това полезните вещества намаляват.

4. Авокадото Хас представлява 80% от световната култивация на авокадото. То е създадено през 1935г. от калифорнийския учен Рудолф Хас и представлява смесица от мексиканско и гватемалско авокадо. Авокадото Хас е това, което е разпространено по българския пазар, със зелената кора. Според повечето учени, този вид авокадо е най-здравословният от всички останали.

5. Векове на ред авокадото е било използвано само за масло. През 17 и 18 век, този плод е познат като "праскова за масло", а много части на Индия и в момента на авокадото му викат "плод за масло". Години на ред хората не са го използвали за друго нещо, освен за масло.

6. Как да го срежем? Вижте този клип, който ще ви покаже как да нарежете по най-добрия начин този здравословен плод.

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук:
www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: www.huffingtonpost.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване