България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

5 стъпки за по-здраво сърце

Прочитания: 355
21.02.2013 09:02 по статията работи: Александра Цанкова

Грижете се за сърцето си и то ще ви се отблагодари

Всеизвестно е, че можете да предотвратите сърдечни заболявания, ако водите активен и здравословен начин на живот. За да бъде силно и устойчиво, сърцето има нужда от грижи. Ето няколко съвета, които ще го предпазят от евентуални  заболявания и не изискват особени усилия.



Не пушете

Употребата на тютюн застрашава в най-голяма степен сърцето. Химикалите, съдържащи се в него увреждат кръвоносните съдове (което води до атеросклероза) и са главен виновник за появата на сърдечно-съдови заболявания. Дори да не сте активен пушач, само вдишването на тютюнев дим вреди сериозно на здравето ви. Добрата новина е, че рискът от заболявания може да бъде сведен до минимум, веднага след като откажете цигарите. Изборът е ваш.



Тренирайте поне по 30 минути на ден


Освен за красив външен вид, активният начин на живот действа благотворно и на правилното функциониране на сърцето. Поддържането на нормална телесна маса улеснява значително сърдечната дейност, което е предпоставка за здраве и дълголетие. Спортът носи още редица благоприятни ефекти за човешкия организъм: намалява стреса и регулира кръвното налягане. Ще се радвате на всичко това само срещу 30 минути упражнения на ден.



Спазвайте диета, щадяща сърцето

Изключете от менюто си храни, богати на мазнини и сол, избягвайте и пърженото. На тяхно място включете нискомаслени млечни продукти, много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и риба. Насочете се към храни, съдържащи протеини.



Поддържайте здравословно тегло

За да разберете подходящото за вас тегло, изчислете индекса си на телесна маса. Наднорменото тегло повишава нивото на холестерол и кръвно налягане, създава предпоставки за появата на диабет, затруднява подвижността, а оттук и дейността на сърцето. За това ви съветваме да следите килограмите си, за да живеете дълго и щастливо.



Правете си редовни изследвания

Може да страдате от всички тези неприятни заболявания, които изброихме по-горе, без дори да подозирате. Така че посещавайте редовно лекарския кабинет, дори да нямате конкретни оплаквания. Здравето ви е във ваши ръце, не се отнасяйте нехайно към него.

 

 

Още полезни съвети на: www.facebook.com/Sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Be Shape Studio  5 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване