България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Тайният витамин за по-здрави мускули

Прочитания: 213
23.01.2013 17:01 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: sxc.hu

Тайната за повишаване здравината на мускулите ви може да се окаже доста по-проста, отколкото си предствяте. Не си мислете, че ще минете без тренировки, но има едно нещо, което ще ви помогне.

 

Казва се... витамин D.

 

Според изследване на списанието Медицина и наука в спорта и упражненията, редовното приемане на правилните количества витамин D подсилва мускулните влакна, особено в ръцете.

 

В тестовете са участвали 419 души на възраст между 20 и 76 години. След като били взети под внимание всякакви фактори от типа на години, пол, индекс на телесната маса и кръвно налягане, учените установили, че при хората с по-високо съдържание на витамин D, се наблюдават и по-силни мускули на ръцете и краката.

 

Макар и витаминът да е по-често асоцииран с това, че помага за правилното усвояване на калций от костите, учените са убедени, че той благоприятства и подсилването на мускулите,

 

Сега въпросът е колко от него трябва да приемаме? Според учените, нормалната дневна доза е около 0.015 милиграма, която пък се добива от 85 грама сготвена сьомга или 85 грама риба тон от консерва.

 

Ако не сте фен на рибата, може да си го доставите от яйцата, млякото или зърнените храни.

 

 

A една от тайните да сте добре информирани за всякакви полезни съвети, относно спортуване и здравословен начин на живот, е да ни следите и във Facebook.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Be Shape Studio  5 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване