България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Със секс или без секс, това е въпросът!

Прочитания: 290
06.03.2013 15:03 по статията работи: Sportuvai.bg

Още от древни времена стои въпросът дали трябва да се прави секс преди състезание или не

Още от древните гърци, та до наши дни доста спортисти и треньори вярват, че правенето на секс преди състезание е в ущърб на представянето. Но дали наистина е така?

 

Древните гърци са смятали, че в семенната течност на мъжа се съдържа костно мозъчно вещество или "божествена енергия", както се приема в традиционната китайска медицина. Стига се дотам, че гръцкият лекар Аретеус предположил, че мъжете увеличават силата си със задържането на семенната си течност.

 

Ето защо дори 2 000 години по-късно все още се смята, че сексът е вреден, що се отнася до представянето на състезания.

 

Спомняте ли си репликата на Мики, треньорът на Роки Балбоа, "жените размекват коленете"? Е, например Глен Ходъл си я е спомнил, когато забранил на играчите от английския национален отбор по футбол да правят секс в продължение на един месец по време на Световното първенство през 1998 година. Това всъщност не помогнало много и англичаните завършват на катастрофалното за тях 9-то място.

 

 

Но не само треньорите са на мнение, че сексът пречи. Много състезатели сами си налагат забрана, за да увеличат чувството си за неудовлетвореност и да го превърнат в агресия. Американският бегач на средни разстояния Марти Ликуори споделя: "Сексът те прави щастлив. А щастливият човек не бяга миля за 3:47"

 

80bf9020-c35e-62d5-22dd-462f78c4ddda

Но дали има и научно обяснение по въпроса? Както може и да се предположи, много малко са изследванията, търсещи връзка между секса и спортните постижения. Причините са две - от една страна учените не намират темата достатъчно интригуваща, а от друга - строгия контрол над участниците не гарантира тяхната сексуална активност.

 

Малкото правени изследвания не намират пряка зависимост между правенето на секс и спортните постижения. По-скоро намират връзка между намаленото количество сън и последващата умора.

 

В едно обаче трябва да са сигурни всички спортисти. Не съществува такова нещо като "божествена енергия" в спермата, затова докато получават нужното количество сън и почивка, атлетите могат да бъдат спокойни за своята атлетична мощ.

 

Очаквайте скоро и материал посветен на спортистките и това дали се влияят от секса преди състезание.

 

Дотогава можете да споделите мнението си под статията, и да следите Sportuvai.bg и на facebook.com/Sportuvai.bg.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Виж всички препоръчани места за спортуване