България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Петте важни съставки на здравия сън

Прочитания: 275
21.02.2013 14:02 по статията работи: Sportuvai.bg

С какво трябва да се храните, за да спите нормално

Източник: sxc.hu

Искате повече сън? Променете хранителните си навици. Някои витамини и вещества са изключително ценни за постигането на здрав сън, като витамин C, ликопен и селен.


Учените използвали база от данни с навиците на спане на 4500 души и ги разделили в четири групи: "много кратко" (по-малко от 5 часа/нощ), "кратко" (5 до 6 часа/нощ), "нормално" (7-8 часа) и "дълго" (над 9 часа). Те сравнили дължината на съня им с хранителните им навици.



Едно от ключовите открития било, че хората с по-разнообразно хранене имат нормална продължителност на съня (18 вида храна срещу 14 вида за тези, които спят много кратко). Разнообразното хранене е индикатор за усвояване на повече вещества и витамини. Това от своя страна гарантира оптималната работа на тялото ви и следователно - по-добрите навици на спане.



Защо всъщност тази връзка е толкова важна? Хората, които спят между 7 и 8 часа на нощ са традиционно по-здрави от другите. Спящите малко имат по-висок риск от напълняване, диабет и сърдечносъдови заболявания. Тези с по-дълъг сън пък често стават жертва на депресията.



В крайна сметка става ясно едно, връзката между сън и храна е двупосочна. Когато едното е по-добро то води до подобряването на другото. Има най-различни обяснения защо телата ни работят така, но едно е сигурно - няма да ни навреди, ако се стараем да си набавяме едни ключови пет вещества, които ще ни накарат да спим достатъчно и да се будим заредени с енергия.



Ето и петте важни съставки на съня:



Ликопен - антиоксидант, който се намира в доматите, динята и розовия грейпфрут;



Витамин C - една чаша с ягоди или средно голямо киви ще ви доставят сто процента от дневната ви нужда от този важен за сърцето витамин;


Селен - Една малка шепа бразилски орехчета или консерва с риба тон ще имат ключова роля в засилването на имунната ви система;



Теобромин - Може да намерите този полезен за сърцето фитохемикал в чая и шоколада;



Лауринова киселина - Най-често се среща с кокосовото масло. Макар и да е пълна с наситени масни киселини, проучванията показват, ще подобрява "добрия" HDL холестерол, без да оказва ефект върху лошия LDL "холестерол".

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване