България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как бягането се отразява на съня и обратно

Прочитания: 205
09.03.2013 16:03 по статията работи: Sportuvai.bg

Адекватната регенеративна стойност на съня е от решаващо значение за бягането и за здраветокато цяло.

 

Отдадените бегачи не оставят камък необърнат в стремежа си да подобрят формата и постиженията си. Бегачите са далеч по-дисциплинирани във всяко отношение от всеки друг любител спортист. Те отделят време да четат специализирана литература, купуват си високотехнологични спортни обувки, тренират в гадно време, тичат дълги километри, дори и с болки в краката.

 

Въпреки отдадеността си повечето бегачи пренебрегват едно много важно нещо - съня. От съществено значение за възстановяването след тренировка е адекватното количество здрав сън. Все повече проучвания показват, че много хорастрадат от разтройство на съня. Ако и вие имате подобни проблеми, то тези съвети може би ще ви бъдат от полза.

 

Спането не е нещо, което просто "трябва да се направи". Съня позволява на тялото да регенерира силите си по-бързо сле тренировка. В допълнение, много медицински изследвания доказват, че достатъчното сън намалява опасността от заболявания като рак, сърдечно-съдови заболявания, инфаркти, високо кръвно налягане и диабет. Също така съня пречи на общото увреждане на имунната ни система.

 

Заключението е, че съня помага за възстановяването на организма след натоварване, прочее влияе на здравето като цяло. Но как влияят тренировките на съня?

 

Повечето спортуващи споделят, че им е много по-лесно да заспят, имат по-дълбок сън, бъдят се по-рядко и са свежи на следващия ден. Проучвания от 1996 година показват, че хората, които се занимават усилено с тренировки иматсдо 20% по-дълга фаза на дълбокия сън в стравнение с останалите. Изледване от '85-а пък показва, че бягащите по 10 километра на ден заковават час и половина дълбок сън, повече от след всяко друго натоварване.

 

С напредването на възрастта на хората тази зависимост става още по-очевидна. Възрастните хора, които активно се занимават с физически натоварвания заспиват до 54% по-бързо.

 

И да не забравите - facebook.com/Sportuvai.bg.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Виж всички препоръчани места за спортуване