Всяка уважаваща себе си диета препоръчва да внимавате с пържените картофки. Пържените ястия са смятани за злодей сред храните, но ново проучване показва, че не трябва да произнасяме толкова категорична присъда прибързано.
Истина е, че много изследвания доказват връзката между консумацията на пържена храна и затлъстяването, сърдечните проблеми и диабет, но скорошно проучване сред 40 000 испанци не установява симптоми на фатална вреда върху здравето, нанесена от приготвената по този начин храна.
При участниците, приемали най-голямо количество пържена храна, не бил наблюдаван повишен риск от сърдечни заболявания или преждевременна смърт. Друго изследване, този път върху жени с наднормено тегло, дори довело до заключение, че пърженото има благотворно влияние върху нивата на инсулина.
Учените предполагат, че противоречивите резултати се дължат на мазнината, използвана при готвенето. При проучването в Испания участниците консумирали храна, приготвена с зехтин или слънчогледово олио, а при това с жените – с зехтин екстра върджин. Тези мазнини далеч не са толкова вредни, колкото други субстанции за пържене, които се разпадат до трансмазнини.
Други фактори, които оказват влияние върху хранителните качества на пържените ястия, са разбира се, дали използвате вече употребена мазнина и дали пържите на тиган или във фритюрник, където храната буквално плува в мазнина. Още една причина пържените вкусотии да се превръщат в отрова е и солта, която добавяте към тях.
Изводът е, че ако по принцип се храните балансирано и внимавате как приготвяте храната, едва ли ще извършите престъпление върху тялото си, позволявайки си да хапвате пържено от време на време. Все пак вкусните картофки във веригите за бързо хранене не са разумен избор. Бъдете сигурни, че начинът, по който се готви храната там, е демонстрация на това, какви грешки не бива да правите в кухнята.
За още полезни съвето посете нашата Фейсбук страница.