В нарът има химическа съставка, която се казва пуникалагин, която подобрява работата на мозъка ви и го защитава от увреждане. Според учените от университета в Хъдърсвийлд, нарът може да предотврати не само болестта на Алцхеймер, но и всички други мозъчни проблеми, свързани с неговото увреждане (склероза и паркинсон.
Учените от този университет са изследвали храните, които помагат на мозъка да се бори с Алцхаймер и са отркили, че в 1 чаша сок от нар има 3,4 процента пуникалагин. Той се съдържа предимно в кожата на нара и когато го ядете в натурална форма няма да приемете много от тази важна за мозъка съставка. Тази съставка предотвратява възпаляването в мозъка и разрушаването на връзките между мозъчните клетки. По този начин мозъкът ви е във форма и вие не губите паметта си.
Според учените 2-3 пъти в седмица е хубаво да се пие сок от нар. Но понеже не е лесно да се намери 100% сок от нар, учените съветват, че всякакви плодове могат да помогнат да се предотврати тази неприятна болест. В тях има различни витамини и минерали, които подпомагат функцията на мозъка и предотвратяват неговото увреждане.