България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Най-странните диети в историята

Прочитания: 283
10.02.2014 15:02 по статията работи: Елена Стайкова

Източник: Thinkstock/Guliver

В желанието си да постигнат по-слаба фигура, много хора се подлагат на твърде крайни диети. Когато здравословното хранене и физическата активност не помагат, те са склонни да се доверят на най-новите (и честно безумни) диети, за да имат мечтаната фигура. Историята свидетелства за хранителни режими, които изглеждат лудост днес, но са били наистина популярни в миналото.

 

 

 

Ето някои от най-странните диети, на който са се подлагали хората:

 

 

 

1727: Избягвайте блатата

 


През 1727 Томас Шорт пише трактат, озаглавен "За причините и последиците от пълнотата", в който наблюдава, че определена част от хората с наднормено тегло живее в близост до блата, и достига до извода, че, за да избегнат трупането на излишни килограми, хората трябва да избират места с по-сух климат.

 

 

 

 

20-те години на 19. век: Оцетната диета

 


Поетът Лорд Байрон популяризира диетата с оцет през 20-те години на 19. век. За да прочисти тялото си, той ежедневно изпивал големи количества оцет и вода, което впоследствие водело до повръщане и диария. Нищо чудно, че е успял да свали килограми.

 

 

1188456

 

 

 

 

19. век: Викторианска анорексия

 


През втората половина на 19. век "Викторианската анорексия" става хит сред средната класа и аристокрацията в Западна Европа. Хората се подлагали на жестоки гладувания, за да постигната слабата фигура, символ на женственост и духовна чистота.

 

 

 

 

1903: Сдъвчи и изплюй

 


Хорас Флетчер става известен след твърдението си, че е успял да свали 18 килограма, дъвчейки продължително храната си и след това изплювайки я. Според теорията му, тялото може да си набави необходимите вещества от храната само чрез дъвчене, а ненужното трябва да бъде изплюто.

 

 

 

 

1925: Отслабване чрез тютюнопушене

 


През 1925 рекламната стратегия на няколко американски компании за цигари успява да убеди потребителите, че тютюнопушенето може да бъде полезно за здравето. Потискайки апетита, цигарите ви държат настрана от сладките неща, от които пълнеете.

 

 

 

 

1928: Да ядем единствено месо

 


След като живее известно време в северната тундра, арктическият изследовател Вилхялмур Стефансон остава впечатлен от доброто здраве на местните жители, хранещи се главно с месо и сурова риба и с почти никакви плодове или зеленчуци. Стефансон се опитва да популяризира хранителния режим в САЩ и дори се подлага на няколко месечно лекарско наблюдение, за да докаже ползите на диетата върху здравето.

 

 

 

 

30-те години на 20. век: Сапун за отслабване

 


Да свалим излишните килограми както сваляме мръсотията от тялото си? Примамливо, но сапунът, разбира се, не съдържа никакви изгарящи мазнините съставки. Със сигурност обаче излизането му на пазара е стимулирало добрата лична хигиена.

 

 

 

 

1954: Тения... за отслабване

 


Това е вероятно най-отвратителният "начин" за отслабване, който някога е хрумвал на човека. Да погълнеш тения – паразитен червей, който се храни с хранителните вещества от червата – за да можеш да ядеш колкото си искаш, без да пълнееш, явно не звучи като лоша идея за някои хора. Освен "отслабването", тенията, която може да достигне до над 7 метра дължина, предизвиква припадъци, менингит и деменция.

 

 

1188459

 

 

 

 

 

60-те години на 20. век: Диетата на Спящата красавица

 


Тъй като няма как да ядем, докато спим, някои много досетливи хора решават да прекарват по-голямата част от времето си в сън, за да не пълнеят.

 

 

1188458

 

 

 

 

80-те години на 20. век: Диета с дишане

 


Докато повечето диети изключват консумацията на някои храни, диетата с дишане изключва храненето изобщо и твърди, че човек може да живее единствено от въздух. Последователите на диетата вярват, че ако хората успеят да постигнат най-чиста хармония със заобикалящия ги свят, повече няма да имат нужда нито от храна и вода, нито от сън.

 

 

 

 

21. век: Очила за отслабване

 


Известно е, че червеният и жълтият цвят стимулират апетита и затова често биват използвани в логата на веригите за бързо хранене. Смята се, че, обратно на тях, синият цвят потиска апетита. В резултат на това, японска компания пуска на пазара "очила за отслабване", чиито сини стъкла правят храната ви да изглежда по-малко апетитна и ви карат да ядете по-малко.

 

 

 

 

21. век: Отслабване с акупунктура

 


Методът предполага слагане на скоба в ухото, която да стимулира точка, контролираща апетита. Скобата трябва да остане в ухото в продължение на шест седмици до три месеца. Не е доказано дали практиката води до загуба на килограми, но за сметка на това може да предизвика сериозни инфекции.

 

 

 

 

21. век: Топки памук

 

 

Почитателите на тази диета хапват нискокалоричен памук, който им дава чувство на ситост. И е богат на фибри. Само че не тези фибри, от които се нуждае човешкото тяло.

 

 

1188457

 

 

 

Още от диета:


Истината за лунната диета

 

 

Пълна промяна: Трансформация, посредством диета

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Виж всички препоръчани места за спортуване