България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Може да тренирате мозъка си да желае здравословна храна

Прочитания: 168
10.09.2014 10:09 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock/Guliver

Екип от учени открили, че мозъка подлежи на "дресировка". В изследването участвали 8 човека с наднормено тегло, които се стремели да променят начина, по който гледали на храната. През цялото време участниците били сравнявани с контролна група от 5-ма човека с наднормено тегло, които не участвали в програмата. 

 

И двете групи преминали през скенер на мозъка в началото на изследването и шест месеца по-късно. Изображенията показали, че хората, участници в програмата имали промени в областта на мозъка, отговаряща за чувството на пристрастяване и зависимост. 

 

По-конкретно тази област показала повишена чувствителност към здравословните и по-ниско калоричните храни. Проучването било публикувано на 1 септември в списание "Хранене и Диабет". 

1383399

Според автора на изследването Сюзън Робъртс, ние можем да тренираме мозъка си да желае здравословна храна. Според нея хирургическите процедури като стомашен байпас отнемат на хората радостта от храната. По този начин хората просто намаляват количеството храна и удоволствието от храненето. 

 

"Ние показваме, че е възможно да промените предпочитанията си за храна.", споделя д-р Робъртс. Важно е да осигурите на тялото си добро гориво, а не да го ограничите. Желанието за здравословна храна ще подобри здравето ви за в бъдеще, докато хирургичните намеси само ще помогнат за премахването на някой и друг килограм. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук:
www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: news.health
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Be Shape Studio  5 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване