България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Медитативни практики за по-добър сън

Прочитания: 264
26.09.2014 18:09 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock/Guliver

Сънят е от голямо значение за здравето на хората. За да се радваме на добър сън, трябва да можем да се отпускаме. Не бива да носим проблемите от деня в леглото. Това наистина звучи като трудна задача, но ние ще ви предложим няколко медитативни техники, за релаксация преди сън. 

 

1. Дихателна техника

Този метод комбинира дишането с броене. Легнете на леглото и поставете едната си ръка върху диафрагмата, а другата върху гърдите. С вдишване бройте наум от едно до пет, а с издишване от пет до едно. Усетете тялото си, съчетайте вдишването с броенето.

 

2. Визуализация

Визуализацията е от голяма полза. Тя ви помага да се концентрирате и да релаксирате. всичко зависи от сценария, който ще изберете. Стремете се да изпитвате всеки аромат и всяко докосване, което си представяте. Наблюдавайте всичко, което си представяте, потопете се напълно във визуализацията. 

 

3. Мускулна релаксация

Тази техника представлява нещо като скенер на цялото тяло. Вдишайте дълбоко и издишайте. След това започнете бавно да сканирате тялото си от пръстите на краката до тила. Отпуснете мислено всяко мускулче. 

 

4. Звуци от природата

Ако ви е трудно да изпълните предложените горе техники, може да си помогнете с музика. Изберете такава с природен мотив. Нека се чува ромолене на поточе и песен на птички. Пренесете се изцяло в тази картинка. Спрете да се отъждествявате с тялото и емоциите си. Бъдете част от природата. 

 

5. Медитация

При медитацията няма упътване, всеки сам открива, кой е най-добрият метод за него. Важното е да изпразните главата си от мислите и напълно да се отпуснете. Медитацията е прекрасен старт и край на деня. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване