България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как да постъпим при травма

Прочитания: 211
12.09.2014 16:09 по статията работи: Деси Иванова

Източник: sxc.hu

Независимо дали сте атлет или човек, които тренира всеки ден, за да поддържа добра форма ще откриете, че травмите са част от тренировките. 

 

Без значение каква е травмата има три основни фази, през които всеки грижещ се за тялото си човек преминава. 

 


I Фаза - Незабавно след травмата

1385437

Лекарите наричат това "острата" фаза. През първите 24 до 48 часа след нараняването е добре да се приложи лед или компреси на мястото. Леда се поставя възможно най-скоро след травмата, за да се предотврати или намали възпалението. Държи се не повече от 15-20 минути. Преди да приложите нова доза лед изчакайте поне половин час. 

 

Вдигайте нараненото място над височината на сърцето. По този начин, благодарение на земното притегляне ще позволите на течността да не се задържа на възпаленото място. Това ще предотврати значителни подувания. 

 

Добре е да правите упражнения и по време на тази фаза. Разбира се без да натоварвате травмираната област. Например, ако кракът ви е пострадал, може да правите коремни преси, може да вдигате тежести от седнали положение и т.н. 

 

 

II Фаза - Период на възстановяване

1385438

След като болката и подуването за намалели започва фазата на възстановяването. в началото не упражнявайте много натиск върху наранената област. Раздвижвайте я бавно. Правете разтягания и огъвания. По този начин ще тренирате леко мускула, без да го пренатоварвате. Ако се появи подуване или болка след упражненията отново приложете лед на мястото. 

 

Поддържането на издръжливостта след контузия е най-трудната задача. Плуването и водната аеробика значително ще ви помогнат за бързо възстановяване. 

 

 

III Фаза - Функционалната фаза

1385436

Това е последната фаза. Тя представлява всичкото време, което ще ви отнеме да възстановите предишния си физически капацитет. Няма как да сложите строго очертана линия и да разделите трите фази една от друга. Те се преливат и взаимно се допълват. Най-важното е да запомните, че не трябва да пресилвате тялото си. Водете се от вътрешните си усещания. 

 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук:
www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: intelihealth.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване