Спомняте ли си за големите розови домати от градината на баба? Вероятно не. За съжаление, свежите, натурални продукти в сегашно време стават все по-малко и по-малко. Тази храна, която купуваме от магазините, често има различни консерванти, антиоксиданти, овкусители и други химически добавки. А както знаем, тези добавки обикновено са маркирани с буквата Е и три цифри (например Е320).
Някои от тях се считат за сравнително безвредни. Това са, например, куркумин (Е100) и шафран (Е164). Най-опасните и забранени са например Е103, Е105, Е111, Е121, Е123,Е125, Е126, Е130, Е152, Е211, Е270, Е952 - те могат да доведат до образуване на злокачествени тумори.
Има дори такива добавки, които предизвикват и стомашно разтройство (Е338, Е343) и кожни заболявания (Е232), сърдечно-съдови заболявания (Е154, Е250). Разбира се това далеч не е целия списък. Пълното елиминиране на потенциално вредните продукти от менюто ви е почти невъзможно, но от това не трябва да се паникьосвате.
Вредата от тези вещества, до голяма степен зависи от това в какви количества и колко често попада в организма конктерната добавка.
Кои са най-вредните продукти, от които трябва да се откажем?
На първо място от заведенията за бързо хранене (полуфабрикати), консервирани храни и храни с дълъг срок на годност. Ако избирате плодове и зеленчуци, не избирайте тези които изглеждат перфектно и неестествено, а се старайте да избирате такива произведени у нас.
Второ, откажете се от лошите навици, укрепете имунната си система и след това малко количество от химически добавки, няма да навреди толкова на здравето ви.
В наше време е много трудно да си идем на село и да садим домати и краставици. И все пак храната е от първостепенна важност и ако искаме здравословното бъдеще да не си остане само мечта, то би хич няма да е зле да се ориентираме все повече към еко производството.