България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Достатъчно здрави ли сте? Тестове за мъже преди 40 години

Прочитания: 134
03.01.2013 13:01 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: photl.com

Какво по-хубаво от това да започнете годината в отлично здраве? За да сте сигурни обаче, че то е такова, няма да е зле да си направите пет профилактични теста, за най-често срещаните заболявания при мъжете до 40 гоидини. Съветът е на д-р Стивън Деймър, който работи в Continium Center for Health and Healing в Ню Йорк. Taка че, ако не вярвате на нас, вярвайте на специалиста.

 

1. Тест за рак на тестисите

 

Шансът да се разболеете от рак на тестисите е относително малък (едва 1% от общите ракови заболявания принадлежи на този тип), но същевременно той е най-често срещаният при мъжете на възраст между 15 и 35 години. Ланс Армстронг стана известен не само с победите си, но и с това, че пребори коварната болест. Ако го хванете в ранна фаза, шансът да се излекувате напълно е 95%. Отидете на скенер и профилактично сами си правете тестове - най-добре е след горещ душ, когато кожата ви е мека и отпусната, да опипате тестисите си за малки бучки, твърди израстъци или други необичайни промени.

 

2. Проверете си кръвното налягане

 

Веднага след непредвидените травми, вторият най-сериозен убиец на младите мъже са проблемите със сърцето. Един от големите рискове е нелекуваното високо кръвно налягане. Около една трета от младите страдат от него, а от тях една пета не подозира за това. Игнорирането му води до инфаркти, инсулти, проблеми с бъбреците и очите. Проверявате си кръвното налягане редовно и се надявайте да е между 120/80.

 

3. Висок холестерол

 

Това сигурно сте го чували стотици пъти. Но ето още веднъж - високият холестерол се получава вследствие на неправилно хранене, застоял начин на живот и кофти генетична обремененост. Води до блокиране на артерии, понижено кръвно налягане, което пък води до сърдечни удари или инсулти. Всички мъже над 35 трябва да следят нивото на холестерола си, като е по-добре да започнете от по-рано - особено, ако сте по-пълен.

 

4. Пазете се от депресията

 

Да сте тъжни от време на време е нормално. Но за някои хора може да бъде и опасно. При мъжете между 35 и 44 години, самоубийствата са на четвърто място сред причините за смърт. Ако сте подложен на твърде много стрес, страдате от безсъние и не намирате смисъл в живота, по-добре се обадете на доктора си.

 

5. Рак на кожата

 

През лятото алармите за опасното слънце са непрестанни.  А мъжете трябва да са тройно по-внимателни то жените, защото при тях шансът да се разболят от рак на кожата е близо три пъти по-голям. Меланомата взима над 48 000 живота годишно и сега е все по-често срещана между мъжете на възраст от 20 до 40 години. В Щатите имат разработена апликация (Spot Check - безплатна за сваляне от iTunes) за мобилен телефон, с която може да снимате проблемно място на кожата си и да го изпратите до екип от дерматолози, които до 24 часа ви връщат обаждане, дали трябва да отидете на лекар.

Източник: Men's Health
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Be Shape Studio  5 |
5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Виж всички препоръчани места за спортуване