Бавното дишане наистина може да направи вечерята ви много по-приятна, установиха учени.
Инженери от Йейл откриха, че техниката на дишане е много важна за вкуса на храната. Бавното и спокойно дишане наистина може да подобри вкуса на ястието и да засили неговия аромат.
Учените провели експеримента с помощта на 3D принтиран модел на дихателните пътища и носа на човека, от ноздрите до трахеята и проучили как преминаването на въздуха по тях влияе на възприятията ни по време на хранене.
При бързо хранене, когато вдишате в носа ви се образува "завеса”, която пречи на хранителните частици да попаднат в белия дроб. При издишване се контролират клетките на обонянието. Скоростта на дишането определя движението на частиците, а бавното дишане увеличава обонянието.
Предишни изследвания показват, че не само дишането , но и шумът е фактор за това дали една храна ще ви хареса. В шумни пространства чувството за "вкусно” и особено за сладко се притъпява, установиха учените. Доказано е, че на шумно място хората са склонни да не усещат захарта толкова натрапчиво, колкото в тихи помещения.
Източник/БГНЕС