България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Главоболието не е само във вашата глава

Прочитания: 458 1
11.08.2013 10:08 по статията работи: Кирил Русев

Източник: inm.com

Главоболието е често срещан дискомфорт при много от нас. Какви са причините да се появява и обръщаме ли достатъчно адекватно внимание на болките си? На тези въпроси ще ни отговорят колегите от Fitwell.bg. Съветваме ви да се задълбочите в това, което имат да ви казжат те.

 

 

 

Когато ни скове главоболие, често се фокусираме върху непосредствените симптоми и дори не се замисляме, че причинителят може да се намира извън главата... или малко по-надолу от нея.

 

Шийната (цервикална) част на гръбначния стълб е съставена от 7 прешлена (С1 – С7), между които излизат 8 нерва. Последните инервират различни части от главата, врата, раменете, ръцете и дланите. Някои от тях (С3 – С1) се намират в общи снопове с нерви, излизащи от черепа. Тази особеност може да ни изиграе лоша шега, тъй като мозъкът може да е умен, но много често не може да разграничи точното местонахождение на болка, произхождаща от шията, и я припознава като главоболие.

 

Неприятното е, че такива поводи в нашето ежедневие въобще не липсват – като се започне от начина, по който превиваме гръб пред компютъра по цял ден, мине се през позата, в която работим с мобилния си телефон, и се приключи с положението на на тялото по време на сън.

 

Главоболието, произлизащо от врата, в медицината се нарича цервикогенно и може да обхване челото, слепоочията, очите, ушите или долната част на тила. Характерно за него е, че се влошава при движение в шията или продължително фиксиране в неподвижно положение. С други думи – трудно е да се разпознае, но може да бъде адресирано сравнително лесно чрез разтягане.

 

Когато чуят разтягане за врат, повечето хора не са сигурни какво се има предвид и това може да бъде проблем. Дори и специалисти, които се занимават с физическо възпитание, често тълкуват този тип стречинг като движение в долната част на врата (С7-С4) – нещо, в което по подразбиране сме (пре)достатъчно мобилни и е лесно постижимо. Обикновено зоната на дефицит е в горната шийна част (С3 – С1), която споменахме в началото на текста. Тя, на всичкото отгоре е и по-трудна за мобилизация. Целта на днешната статия е да ви даде информация как да преодолеете тази трудност.

 

1006969

 

Изглежда, сякаш човекът на снимката се опитва да се самоудуши, но това е само привидно. Позицията и формата на лявата ръка е такава, че да осигури опора на главата, без да затруднява дишането. Палецът и показалецът подпират челюстта по целия й контур, докато ръбът на дланта почива върху горната част на гърдите (ключиците).

 

Още по темата ще намерите тук.


 

 

След това не забравяйте да се отбиете в нашата Фейсбук страница, където ви чакат още много интересни материали.

Коментари
Най-нови
Най-стари
1
Яна Христоскова12.08.2013 17:08:08
Години наред страдах от брутално главоболие, което не минаваше по никакъв начин. Преди година попаднах на правилния човек, който откри шипове по врата ми, които притискат нервите и от там главоболието. След като преминах лечението - забравих какво е болка! Препоръчвам на всички с подобен проблем да потърсят специалист, който да ги прегледа!!!
Отговори 0 0
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване