България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Връзката между водата и психиката

Прочитания: 203
19.09.2013 17:09 по статията работи: Sportuvai.bg

Факти!

Източник: Thinkstock/Guliver

Твърди се, че водата е балансьор между телесното и духовното. Дехидратацията предизвиква не само дискомфорт на тялото, но води до безсъние, умора, дори депресия. Ето няколко факта, които ще обяснят тази зависимост:

 

 

1. Мозъкът тежи средно 1.4 кг. Счита се, че 85% от съдържанието му е вода, докато останалите тъкани в тялото съдържат 75% вода. Дехидратацията нарушава електронния баланс на мозъка и затруднява работата на цялата нервна система.

 

 

2. Водата е необходима за изработването на всички невротрансмитери, включително серотонина - хормона на щастието. Ако в организма няма достатъчно вода, се появява умора, главоболие, нарушена концентрация.

 

 

3. Водата е необходима за изработването на всички хормони, произвеждани от мозъка, включително мелатонина, който гарантира добрия сън.

 

 

4. Водата е по-добро ободряващо средство от всички напитки по света и не съдържа калории, вредни вещества и не предизвиква странични ефекти. Водата помага за намаляване на стреса, безпокойство и депресия по-добре от кафето, чая и алкохола.

 

 

5. Водата може да помогне за преодоляване дефицита на внимание при децата и възрастните. Подпомага преодоляването на умората, дава ни младежка енергия.

 

 

6. Водата помага да се преодолее зависимостта от наркотици, кофеин, алкохол и лекарства при прекъсване на употребата им.

 

 

 

Още от нас ще намерите във Фейсбук.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Виж всички препоръчани места за спортуване