България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

5 причини да заобичате бананите

Прочитания: 192
08.09.2014 14:09 по статията работи: Деси Иванова

Източник: inm.com

Бананите са пълни с калий - средно един притежава 422 милиграма от минерала или 12% от препоръчителния дневен прием. Освен това южния плод е изключително богат на фибри, витамин В6 и витамин С. Ако още не сте се убедили в чудодейните качества на този вкусен плод, ще ви представим още 5 причини, за да го заобичате. 

 

1. Заместват спортните напитки

Проучване, публикувано в PLoS ONE, решава да сравни действието на двата продукта. Разделят опитни велосипедисти на две групи. На първата дават спортна напитка на всеки половин час, а на втората по един банан на същото време. Изследователите установили, че резултата е един и същ, но бананите имат много повече ползи. "Те са по-здравословни от спортните напитки и имат антиоксиданти.", добавят учените. 

 

2. Забързват метаболизма ви

Бананите са добър източник на устойчиво нишесте. Редица проучвания доказват, че то помага на тялото ви да гори мазнините по-лесно и забързва по естествен начин метаболизма ви. Най-добре е да консумирате възможно най-зрели банани. 

 

3. Регулират кръвното налягане

Високото съдържание на калий в бананите регулира кръвното налягане. Колкото повече калий консумирате, толкова повече натрий напуска тялото ви. Това е така, защото минералът действа като естествен диуретик. Това подпомага и работата на бъбреците. 

 

4. Полезсни са за стомаха

Вероятно сте чували а пробиотиците. това са "добрите" бактерии, подпомагащи храносмилането. Освен в киселото мляко, може да ги откриете и в бананите. Пробиотиците са въглехидрати, които не могат да бъдат разградени от човешкото тяло, но играят важна роля за здравето на червата. 

 

5. Облекчават стомашни проблеми

Бананите помагат за различни стомашни неразположения. благодарение на богатото количество фибри, които съдържат, те облекчават храносмилането и запека. Нивата на калий възстановяват организма след загуба на течности. Освен това тези южни плодове неутрализират киселинността в стомаха и намалят дразненето. По този начин помагат в борбата с киселини и язва. 

 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук:
www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: TIME.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване