България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

13 навика, които трябва да изградите, ако искате да сте здрави

Прочитания: 242
17.09.2014 14:09 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock/Guliver

Всеки иска да е здрав и в добра форма. Проблемът обаче е, че нищо не пада даром. Трябва  да положите усилия, за да изкорените вредните си навици и да ги замените със здравословни такива. Дори само мисълта за това си е истинско предизвикателство. Независимо дали се стремите към завидна фигура или добро здраве има определени неща, които трябва да направите:

 

 

1. Избирайте стълбите


Всеки ден вие бивате изправени пред малък тест - стълби или асансьор. Ако искате да поддържате здравето си с минимални усилия, време е да се откажете от мързела и неправдоподобните извинения. Отправете се смело към стълбите!

 

 

2. Чай или кафе


Не е тайна, че в натовареното ежедневие трудно хората се чувстват концентрирани и фокусирани без кафе. За вашето здраве е препоръчително да замените кафето със зелен чай. Той е пълен с антиоксиданти и спомага за отслабването и тонизирането ви. 

1389442

 

3. Мотивирайте се


Няма как да започнете да водите здравословен живот или да тренирате, ако нямате силна мотивация. Нежеланието е доста голяма съпротивителна сила и може да бъде победена само от силно желание. Намерете нещо, което силно ще ви мотивира или вдъхнови. Посветете всичките си тренировки на тази идея. 

 

 

4. Карайте колело


Колите са много удобни, но за жалост ни правят доста мързеливи. Когато времето и ситуацията го позволява заменяйте колата с колело. Ако карате в продължение на километър и половина ще изгорите 58 калории. Освен, че ще се радвате на здраво тяло, колоезденето ще ви направи много по-щастливи. 

 

 

5. Обмисляйте Диетите


Вместо постоянно да се лутате между различни "чудодейни" диети, внимателно разгледайте тялото си. Преценете от какво наистина имате нужда и от какво можете да се лишите. Всеки човек е уникален и факта, че някоя диета върши работа за ваша позната, не означава, че ще работи по същия начин и за вас. 

1389439

 

6. Не се предавайте


Всеки има лоши дни, в които човек се чувства зле. Не е нужно да компенсирате лошото настроение с половин торта. Просто се опитайте да овладеете емоциите си. Не бъдете подвластни на тялото си. 

 

 

7. Не прекалявайте


След като веднъж сте тръгнали по пътя на здравословното хранене, не се увличайте. Повечето хора имат склонността да прекаляват и да приемат доста крайна позиция. Нищо не е само бяло или само черно. 

 

 

8. Намалете порцията


Не е нужно да изяждате всичко в чинията си. Опитайте се да оставите една трета от храната. Това ще ви научи, че може да се заситите и с по-малки количества. Освен това коремната ви кухина няма да се разширява и коремчето ви ще си седи плоско. Разбира се, ако имате нужда от храна - консумирайте я. Не е нужно да се изтезавате. 

 

 

9. Намалете алкохола


Дори и след дългия и изморителен ден да искате да пресушите половин бутилка с вино, не го правете. Алкохола е доста калоричен и забавя метаболизма. Нищо не пречи да консумирате една чаша, но не прекалявайте. 

 

 

10. Пропускайте десерта 


Това може би е най-трудното нещо. хубаво е от време на време да пропускате сладкото изкушение. Тук визираме всички изкуствени сладкиши, пълни с вещества, вредни за вашия организъм. Никога не изпадайте в крайности. Може да си позволявате някое и друго вредно лакомство, ако тялото ви изпитва нужда от него. 

1389440

 

11. Гответе си сами


Въпреки че отнема доста време и усилия, готвенето е най-хубавото нещо, което можете да сторите за тялото си. По този начин вие сами избирате продуктите и начина на приготвяне. Ще можете да се храните здравословно и евтино. 

 

 

12. Намерете си другарче


Независимо дали се стремите да отслабнете, да изваете тялото си или просто да водите здравословен начин на живот, намерете си другарче. Ако има с кой да споделяте опит и да се подкрепяте в трудни моменти всичко става много по-лесно.

 

 

13. Награждавайте се


Никога не пропускайте да се наградите за добре свършената работа. Така не само, че ще имате стимул за следващата тренировка, но и ще се чувствате по-добре. 

 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: http://www.fitsugar.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Виж всички препоръчани места за спортуване