България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как лесно да си отглеждате кълнове

Прочитания: 266
21.09.2014 14:09 по статията работи: Деси Иванова

Ако искате да произвеждате част от храната си, но живеете в апартамент, отглеждането на кълнове е точно за вас. Те са вкусни, свежи и изключително полезни. 

 

Кълновете са млади наченки на растение, съдържащо множество полезни вещества. Технически погледнато всяко семе, може да покълне, но не всички биха били годни за консумация. Най-често отглежданите кълнове са тези на люцерната, броколите и пшеницата. За да покълнат семената, просто трябва да им осигурите подходяща среда. Внимавайте да не са на прекалено топло и влажно място.

1392013

Всичко от което се нуждаете е един голям стъклен буркан, тензух или цедка и финно покривало. За да преминете към действие напълнете 1/4 от буркана със семена. Завържете около гърлото на буркана тензуха или прикрепете цедката. Убедете се, че семената няма да изпадат през дупките. Трябва да измивате семената поне 2 пъти на ден. След като ги изплакнете, бъдете сигурни, че сте излели всичката вода. Поставяйте буркана под наклон, за да може да се оцежда водата и семената да не загниват. Използвайте покривалото, за да не влиза светлина. По този начин имитирате условията на нормално покълване. След като вече кълновете се покажат може да слагате буркана близо до светлина, ако искате да са зелени и пълни с хлорофил. На различните семена им трябва различно време за покълване. Бъдете търпеливи и всеки ден промивайте семената. 

 

Не правете твърде голямо количество кълнове, понеже те не са много трайни. Може да ги съхранявате в хладилник, херметически затворени до седмица-две. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: wellnesstoday.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване