България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Защо трябва да добавите меда към диетата си

Прочитания: 197
07.09.2014 09:09 по статията работи: Деси Иванова

Източник: FreePeopleBlog

Меда е нещо невероятно. Буквално храна от цветята. Има нещо пленяващо в начина му на производство. Някога замисляли ли сте се как нектара от цветята се трансформира в това сладко изкушение, благодарение на пчелите?

 

 Следи от мед са намирани още в древните египетски гробници. Ако се абстрахираме от прекрасния му цвят и вкус, ще забележим какви ползи за здравето ни носи този природен продукт.

 

1. Успокоява кашлицата

В проучване от 2007 година, включващо 139 деца, става ясно, че медът спомага за успокоението на кашлицата. Начина на действие не е открит, но резултатите са неоспорими. 

 

2. Подобрява паметта

Всекидневната консумация на мед подобрява умствените способности. Паметта се увеличава с 15% при хора, приемащи по 20 грама мед всеки ден. 

1380579

3. Третира рани

В редица изследвания, е установено, че медът е ефективно средство за лечение на рани. Медът успява да стерилизира раните и спомага за регенерирането на тялото. 

 

4. Осигурява хранителни вещества

Медът е богат източник на редица витамини и минерали. Това включва магнезий, желязо, фосфор, калий и цинк. Ако използвате меда, като заместител на захарта си осигурявате повече хранителни вещества, за сметка на по-малко количество калории.

 

5. Облекчава сезонни алергии

Много хора се кълнат в способността на меда да намали симптомите на сезонните алергии. Учените нямат преки доказателства за това му приложение. Погледнато от аюрведична гледна точка, медът е плод на цветята и билки. По този начин, хората страдащи от алергия приемат в малки дози "дразнители", които бавно привикват организма към външното дразнение. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Flowin Bulgaria |
5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване