България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Белият хляб срещу пълнозърнестия

Прочитания: 207
19.08.2014 16:08 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock/Guliver

Бял Хляб 


Калории: 361 калории на 100 грама

 

Хранене: Брашното и за двата типа хляба е направено от пшеничени зърна. Въпреки това по време на обработката за белия хляб се използва една определена част от скоробялата. Това е най-питателната част в сравнение със зародиша и триците.

 

Здравен аспект: За разлика от пълнозърнетия хляб, белия е с ниско съдържание на влакна. Но той често съдържа добавена захар, която може да увеличи глигемичния индекс. Консумацията му се свързва с диабет, сърдечно-съдови проблеми и наддаване на тегло. 

 

 

1365267Пълнозърнест хляб


Калории: 293 калории на 100 грама.

 

Хранене: Кафявият хляб съдържа всичките слоеве на пшеницата. Благодарение на това е с високо съдържание на фибри, витамини В6 и Е, магнезий, цинк, фолиева киселина и хром. 

 

Здравословен аспект: Пълнозърнестият хляб съдържа много фибри и това го прави по-здравословен за консумация. Той помага на храносмилането и на поддържането на теглото. 

 

Важно е да отбележим, че не трябва да се подлъгвате, че всеки хляб, които не е бял е полезен. Много често единствената разлика е само в цвета. Ако при стискане хлябът е като гъба т.е хлътва като белия хляб, то значи е пълен с набухватели. Истинският пълнозърнест хляб е малък на грамаж, но тежи повече. Той не е толкова мек. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: healthmeup.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване