България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Ще увисне ли шкембето? Как да разберем - съвети тук

Прочитания: 223
10.04.2013 17:04 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: thinkstockphotos.com

Може много неща да разбереш за един мъж от дъха му - колко лук е похапнал за обяд, колко бири е пил в бара и сега - дали ще стане дебел или не.

 

"Хората, които имат водород и метан в дъха си, често имат по-висок индекс на телесната маса, както и по-висок процент телесни мазнини", споделя д-р Ручи Матър от  "Cedars-Sinai Medical Center". 

 

Тя е направила ново изследване, публикувано от списанието по Клинична ендокринология и метаболизъм, според което някои случаи на затлъстяване са свързани с дисбаланса на микоорганизмите, които виреят в червата.

 

Тестът на дъха все още е на години разстояние от момента, в който ще може да бъде прилаган клинично, но има още няколко начина, чрез които докторите могат да ви кажат, дали при вас има по-голяма вероятност от затлъстяване. 

 

Ето ви четири любопитни фактора, които могат да предскажат бъдещото ви тегло:

 

1. Щитовидната ви жлеза

 

Този орган, с форма на пеперуда, може да покаже много за бъдещото ви коремче. Едно изследване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза (Т3 и Т4) може да ви каже дали тя функционира добре. Ако органът не е достатъчно активен, това означава, че метаболизмът ви се забавя, а това означава, че тялото ви ще изгаря по-бавно веществата и има сериозен шанс да натрупате излишни запаси от мазнина.

 

2. Повишаване нивото на инсулина

 

Този хормон не е свързан само с диабета. Всеки с повече инсулин в кръвта ще има проблеми с теглото. Ако коефициентът ви е над 10, тогава трябва да отрежете част от ежедневните си калории, особено тези от въглехидрати. Излишъкът от инсулин ги превръща в мазнини.

 

3. Старите ви семейни снимки

 

За това не е нужно да ходите на доктор. Американско изследване е показало, че по-голямата част от хората с наднормено тегло в зряла възраст, са имали същия проблем и в детството си. Ако родителите ви са дебели и вие сте били пълнички като дете, няма лекарство, което да промени гените ви. Затова внимавайте как се храните и се хванете здраво за щангите.

 

4. Навиците ви на спане

 

Липсата на сън влияе върху хормоните лептин и грелин. Лептинът ви казва кога сте сити, а грелинът кога сте гладни. Ако не спите достатъчно, нивото на лептин спада, а на грелина се вдига. Следователно сте вечно гладни и вечно тъпчещи се с нещо. Ако спите по-малко от шест часа на ден, това ще има дългосрочен ефект върху теглото ви.

 

Ако вече виждате първите признаци на надебеляване, предлагаме ви няколко бързи и лесни решения:
За още съвети, може да станете част и от скромното ни виртуално общество, като кликнете тук. Не пускаме вируси, спокойно :)

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване