България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Чудотворните ползи от плуването

Прочитания: 268
12.07.2014 11:07 по статията работи: Деси Иванова

Източник: foter.com

Плувците са във фантастична форма и тези, които плуват редовно знаят, че не само изглеждат страхотно, но и се чувстват така. Ползите за здравето от плуването са несравними с който и да било друг спорт. 

 

1331672

Защо плуването е толкова добро? 

 

Плуването развива цялото тяло, подобрявайки сърдечно-съдовото състояние, мускулната сила, издръжливостта и гъвкавостта едновременно. 


Като цяло един плувец може да изгори толкова калории за един час, колкото и бегач, който бяга с 10 километра в час. Казано по-просто, плуването е перфектната тренировка за цялото тяло. 

 

Ползи за здравето от плуването:

 

Грижи се за цялото тяло: 


Плуването тонизира горната и долната част от тялото, защото се използват почти всички мускулни групи. И най-хубавото е, че се развиват еднакво! Имате напълно симетрично, изваяно тяло. 


1331673


Нисък риск от нараняване: 

Налице е нисък риск от нараняване при плуване, защото няма напрежение върху костите, ставите или съединителната тъкан. Това е така, понеже тежите с една десета по-малко във водата. Ако търсите безопасна ежедневна тренировка, плуването е отличен избор. Много спортисти допълват обучението си с плуване. 

 

Ненатоварващо упражнение:

Толкова много хора могат да се възползват от предимствата на този спорт. Бременните жени плуват, за да укрепнат раменете и коремните мускули, които ще бъдат обтегнати, когато носи бебе. Възрастните, възстановяващи се от травма, често се обръщат към басейна, защото слабото натоварване помага да се отпуснат схванатите мускули. Плуването подобрява кръвообращението. 

 

Подобряване на кръвното налягане:

Проучванията показват, че една рутинна тренировка, която включва плуване може да помогне за намаляване и евентуално предотвратяване на високото кръвно налягане. Това по естествен път намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. 

 

Намалява стреса: 

Не е нужно зодията ви да е воден знак, за да усетите медитативните и лечебни свойства на водата. Плуването е изключително релаксиращо, тъй като позволява повече кислород да протече към мускулите и ви принуждава да регулирате дишането си. Това е чудесен начин да облекчите стреса. 

 

Нашите тела са съставени от около 70% вода, така, че не е чудно, че някои се чувстват едно с водата. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук:www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: lifescript.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване