България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Храните, които не трябва да държим в хладилника

Прочитания: 219
24.03.2016 13:03 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Повечето от нас си мислят, че най-добрият начин да запазим дадени храни свежи по-дълго, е да ги сложим в хладилника веднага щом се приберем от пазар. Това обаче не важи за някои от най-разпространените продукти в нашата кухня. Някои от тях се развалят по-бързо, губят вкуса и свежестта си, ако бъдат охладени, пише британският в. "Индипендънт".

 

Домати

1672755


Поставянето на доматите в хладилника ще спре тяхното зреене и ще убие вкуса им. Според сайта за здравословен начин на живот mercola.com прибирането на доматите в хладилника променя тяхната химическа структура и намалява количеството на летливи съединения в плода, което именно води до промяната на вкуса. Текстурата и цветът на домата също могат да се повлияят от държането им на хладно, като при тях дори могат да се появят "рани от студ", ако се държат при под 5 градуса по Целзий. При тях повърхността на плода става размекната и може да се покрие с малки дупчици.

 

Картофи

Картофите трябва да бъдат съхранявани на хладно и сухо място – в хартиен плик или такъв с дупки, за да няма влага, но в никакъв случай в хладилник. Съхранението им там може да превърне скорбялата в тях в захар, което от своя страна ще се отрази на твърдостта и на цвета им. Също така това влияе и на вкуса – заради увеличената захар те могат да станат по-сладки при готвене.

 

Лук

 

1672757

 

Ако лукът не е обелен, той се нуждае от хладно, проветриво и сухо място, а не от студен хладилник. По данни на американската Национална лучена асоциация лукът трябва да се съхранява в хладилник, само ако е купен обелен, нарязан или "се опитваме да удължим срока на годност на сладките или меки сортове лук с високо съдържание на вода". Дори тогава обаче трябва да настроим хладилника на ниска влажност, за да остане лукът сух.

Нарязаният лук може да се съхранява в затворен съд до седем дни.

 

Хляб

 

1672754


Хладилникът е много неподходящо място за хляба. Поставянето му на студено може наистина да го запази пресен за по-дълго, но самото прибиране в хладилника прави точно обратното. Хладните температури, в сравнение със стайните, засилват кристализирането на нишестето, което увеличава и процеса, който прави хляба твърд и остарял.

 

Банани


Поставянето на зрели банани в хладилника може да помогне за задържането им в това състояние за няколко дни. Ако обаче плодът бъде сложен в хладилник докато все още е зелен и твърд, то тогава те изобщо няма да узреят, дори и след като бъдат извадени от него. Тогава и обвивката им ще стане тъмна.

Бананите са тропически плодове и нямат естествена защита срещу студа в стените на своите клетки. Вместо това студът причинява разкъсването на тези стени, което води до "изтичане" извън клетките на храносмилателните ензими. Това именно причинява и потъмняването на кожата на плодовете.

 

Чесън

1672758


Поставянето на чесън в хладилник или в найлонов плик може да доведе до мухлясването му. Най-добрият начин за съхранение на чесън е като се държи на стайна температура на тъмно и сухо място, където има свободна циркулация на въздух.

 

Източник/БГНЕС

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване