България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Фитнес митовете, на които не трябва да вярвате

Прочитания: 123
27.03.2014 13:03 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Представяме ви някои от най-широкоразпространените заблуди за спорта, фитнеса и постигането на добър външен вид. Не им вярвайте:



По време на тренировка не трябва да се пие вода


Този мит е стар, колкото света. Редица изследвания доказват, че по време на тренировка не само е препоръчителна, а и задължителна консумацията на вода. Причината е повече от ясна - при всяка извършена физическа активност тялото отделя определено количество вода, която трябва да му бъде възстановена. В противен случай кръвта се сгъстява и затруднява дейността на сърцето.



С йога и пилатес не може да се отслабне


От опит ви казваме - може! Хората, които искат да свалят килограми обикновено се фокусират върху силовите, интензивни тренировки и спортове. Ако подобна дейност не ви е на сърце, винаги можете да се обърнете към йогата и пилатеса. Вършат същата страхотна работа.

 

1233351



Тренировките са неефикасни, ако не се взимат хранителни добавки или не спазваме определена диета


Разбира се, че не можете да очаквате големи резултати, ако след фитнес залата директно засядате над пържените картофи и хамбургерите. Но за да имат ефект усилията ви, не е нужно да се придържате към строг хранителен режим или да приемате добавки, нужно е да бъдете упорити и постоянни.



След 40-годишна възраст фитнесът не е препоръчителен


Нищо вярно! Има специални режими и програми, създадени специално за хора над 40-годишна възраст. Бавните практики като пилатес, йога, тай-чи, както и някои видове танци са повече от перфектни за възрастните хора, желаещи да влязат във форма.



Мазнините се горят с леки тежести и повече повторения


Мит е, че трябва да използвате повече тежести за трупане на маса и по-леки за отслабване. За да горите повече калории, правете упражнения, които са за цяло тяло и така няма да се налага да правите много повторения. Оптималните тежести, с които трябва да тренирате са между 10% и 25% от теглото ви.

 

1233353

 

Трябва да се почива между упражненията


Спирането за повече от минута може да саботира резултата от тренировката ви. Честите почивки разреждат млечната киселина, отговорна за растежа на мускулите. Преминавайте от упражнение към упражнение в рамките на не повече от 20 секунди.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване