България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

В началото бе Тай Чи

Прочитания: 238
13.05.2013 16:05 по статията работи: Александра Цанкова

Източник: Thinkstock/Guliver

Обикновено свързваме усилените тренировки с болки в мускулите и ускурен пулс. Но това е обичайно само в Западния свят, на Изток фитнесът може да бъде съвсем различно преживяване! Пример за това е Тай Чи, чиито упражнения и философия все повече навлизат в "цивилизования” свят.


Тай Чи е бойно изкуство, което ни помага да култивираме енергията си чрез бавни и много специфични движения. От скоро уроци по Тай Чи се предлагат във фитнеси, училища и различни центрове из цяла Северна Америка и Европа. По този начин това изкуство добива все по-голяма популярност като форма на тренировка, която заздравява тялото и избистря ума. Движенията в Тай Чи се изпълняват бавно и съзнателно и са с по-голям диапазон от тези в йога, но се избягва напрежението върху ставите както при аеробните тренировки. Плюс това  за практикуването на Тай Чи не ви е необходима никаква екипировка- можете да се въползвате от многобройните ползи на това изкуство по всяко време, на всяко място.




Легендата разказва, че Таоисткият монах, който създава Тай Чи през 13-ти век е бил вдъхновен от сън, в който наблюдавал борба между жерав и змия – влечугото с лекота победило в двубоя благодарение на грациозните си движения. В началото бойното изкуство било използвано като метод за самоотбрана от монасите. Днес са известни много стилове Тай Чи, но основните принципи са заложени във всички тях: бавни, отмерени движения, простота, баланс, концентрация. Преведено от китайски Тай Чи означава "движеща се жизнена сила”.

 

 

Чакаме ви на нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Be Shape Studio  5 |
5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване