България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Упражненията променят начина по който виждате света

Прочитания: 136
25.07.2014 18:07 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock/Guliver

Да точно така! Повечето от вас знаят, че редовната физическа активност може да намали лиска от рак, сърдечно-съдови заболявания, да предотврати наддаването на тегло, да подобри съня и дори да стимулира интелекта. 

 

Но ново изследване показа, че упражненията могат буквално да променят начина, по който виждате света и хората около вас. 

1343845

"Това е голямо развитие, защото помага да се обясни защо упражненията и техниките за релаксация, постигат такъв успех в лечението на настроението и тревожни разстройства в миналото.",казва съавторът на проучването д-р Адам Хенан. 

 

В проучването изследователите са накарали 66 студенти да попълнят въпросници, свързани с тревожност и след това да се упражняват на бягаща пътека, което включвало бягане, ходене, стоене и други. Веднага след като студентите, завършили задачата им бил показан 3D модел на ходеща човешка фигура. Като от тях се изисквало да познаят дали фигурата се приближава към тях или се отдалечава. 


Анимацията е създадена в Канада, като се основава на данни, събрани от 40 мъже и 40 жени пешеходци. Точките показват големите стави в човешкото тяло, като например глезените, бедрата, лактите и раменете. 

 

Изследователите са открили, че "хората, които са ходили или тичали по пътечката за 10 минути, възприемат тези неясни фигури, с лице обърнато към тях по-рядко, от тези, които просто са стояли на пътечката за бягане.".

Същите резултати се наблюдават и, когато хората извършват мускулна релаксация. 

 

И така, оказва се, че физическите упражнения помагат на хората да възприемат заобикалящата ги среда по-съсредоточено и по-малко заплашително. 

Може да видите 3D модела тук

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: www.huffingtonpost.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване