България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Страйкбол - на игра като на война

Прочитания: 268
09.01.2013 18:01 по статията работи: Александра Цанкова

Една не много популярна, но пък супер интересна игра

Историята на тази игра започва през 40-те години на 20 век. След приключването на Втората Световна Война използването на огнестрелни оръжия е било силно ограничено (допускало се е единствено за нуждите на отбраната). Японците обаче намират решение като създават пълни копия на бойните оръжия. Разликата била в това, че новите изобретения били на основата на пневматичното изстрелване на 6 мм пластмасови топчета. Впоследствие този вид оръжия започват да се използват в спорт, който добива популярност в Европа и Америка.

 

Името "страйкбол-airsoft" е дело на руски играчи и в точен превод от английски означава "удар с топче". Тази спортно-състезателна дейност представлява вид военна игра, при която се използват точно изработени копия на реални бойни оръжия (реплики), изстрелващи топчета с помощта на газ или въздух под налягане. Играта протича по подобни на реалните бойни и тактически ситуации, като често се изиграват наистина случили се операции или военни действия. Целта на играта е да бъдат елиминирани (uцелени по тялото) всички противници.

 

f643a0a1-a61c-02ca-5017-280f2f5dd1aa

 

Екипировката при страйкбол-а е препоръчителна като тя наподобява военното и полицейско снаражение. Освен оръжие и муниции, играчът може да си подготви каска, тактическа жилетка, униформа, радиостанция, уред за нощно виждане, фенерче, лазерни мерници и други. Няма точно определено облекло, но повечето играчи предпочитат камуфлажните дрехи, с цел постигане на по-голям реалистичен вид и успех в битката. Единственият задължителен елемент от екипировката са защитните очила, които предпазват очите от нараняване. Това е единственият реален риск при игра на страйкбол.

 

Страйкболът може да се играе, както през деня, така и през нощта. Трябва да се има предвид, че нощните игри са по-рисковани, поради затрудненото разпознаване на противника и опасността да бъде уцелен "цивилен". Изстрелваните топчета са от пластмаса и имат скорост на излитане от цевта 90 м/с, въпреки че тя може да варира (за репликите на пистолет от  40 м/с до 130 м/с, а за репликите на снайпери и до 180 м/с). Ефективната далекобойност на пистолетите е до около 30 м, а на снайперите - над 80 метра. 

 

b07a3253-fab0-d613-78dd-d1947e476d9d

 

При по-голям брой играчи, те се разделят на отбори. Идентификацията става с различен цвят униформи или с цветна лента на ръката. Основните качества, нужни на играчите, са честност и доверие. Обикновено уцеленият сам показва, че е "ранен" и доброволно напуска бойното поле. 

 

Много държави по света гледат скептично на този вид спорт. Играта е забранена за практикуване на обществени места, тъй като може да предизвика паника у населението. Въпреки наложените ограничения, страйкбол-ът добива все по-голяма популярност, а в България се практикува от няколко години. Играта повишава адреналина и служи като перфектен начин за разтоварване от напрежението. Любопитно е че, специалните части на много страни практикуват страйкбол за подобряване на тактическата си подготовка.

 

Между другото, имаме си чудесна Фейсбук страница, която може да ви е полезна с много подобни статии: www.facebook.com/Sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване