България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Спорт с лед и лимон

Прочитания: 266
17.01.2013 10:01 по статията работи: Sportuvai.bg

Ледът е твърдото агрегатно състояние на водата. Получава се, кoгато течната вода се охлади до температура под 00 Целзий. Тъй като е бил доста голяма част от живота на човека (особено на северните народи), ледът е започнал да се използва и като средство за игра и забавления. Там където има игра, има съревнование, там където има надпревара, има и спорт. Тази статия е посветена именно на спортното приложение на леда.

 

Ледена пързалка. Дали за спорт или забавление, на открито или на закрито, ледената пързалка си остава едно от най-използваните полета за зимно забавление. На нея се играят хокей, фигурно пързаляне и кърлинг. На ледена пързалка се провеждат и състезания по шорттрек и бързо пързаляне с кънки.

 

Бобслей. В ледения улей с повдигнати краища по завоите си дават среща състезателите по скелетон и бобслей. Интересен факт е, че когато се е зараждал спортът, пистата е била права.

 

Ледена стена. Природата сама сътворява този терен, а естествения инстинкт на човека да преодолява природата го е подтикнал да създаде спортът ледено катерене. Ледени стени се образуват при замръзване на водопади или на много големи височини, където снегът под естествената си тежест се е вледенил. Леденото катерене пък е един от най-трудните екстремни спортове, не само защото не се намират ледени стени под път и над път, но и заради нуждата от страхотна спортна форма и издръжливост.

 

Студен компрес. Травмите са част от спорта. За съжаление те се случват ежедневно на хората, които се занимават със спорт активно. Най-лесният начин да намалим болката е като наложим проблемната зона със студен компрес. За този вид лечение си има дори медицински термин - криотерапия. Най-лесният (в домашни условия) студен компрес е да се сложат кубчета лед в торбичка или кърпа. Това е то, едно от най-широкоразпространените приложения на леда в спорта.

 

За още интересни спортни факти и новини заповядайте на Фейсбук страницата ни: www.facebook.com/Sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване