България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Сладко и полезно - заместители на захарта

Прочитания: 274
12.06.2013 13:06 по статията работи: kulinar.bg

Източник: inm.com

Искате ли да добавите вкус и сладост в храната си, без да се налага да слагате голямо количество бяла захар? На този въпрос отговор ни дават колегите от Kulinar.bg

 

Добавените захари не трябва да съставляват повече от 10% от енергията и калориите, които приемаме с храната.

 

Това е средно 70 грама за мъжете и 50 грама за жените. Ето ги и алтернативите на захарта в готвенето...

 

Мед

 

Той е натурален сладък течен продукт, направен от нектара на цветята и грижливо преработен от пчеличките.

 

Съставът му е от 80% натурални захари, 18% вода, 2 % минерали, витамини, полен и протеин. Фруктозата и глюкозата съставляват 70% от естественото съдържание на пчелната захар и балансът от двете определя дали медът е мътен и прозрачен.

 

Имайте предвид, че 100 грама пудра захар има 400 ккал и 100 грама въглехидрати, а в 100 грама мед се съдържат 330 ккал и 81 грама въглехидрати.

 

За разлика от трапезната захар, медът има антибактериален ефект и се ползва като лечебен продукт вече повече от 5000 години.

 

 

Нектар от американски столетник

 

Представлява подсладител, който се прави от няколко вида кактус в Мексико. Състои се най-вече от глюкоза и фруктоза.

 

Сиропът с около 1.5 пъти по-сладък от захарта и има подобни параметри като тези на меда.Има по-нисък гликемичен индекс и се ползва като заместител на захарта.

 

 

Плодове

 

Те съдържат проста захар – фруктоза, заедно с фибри, витамини и минерали. За да увеличите приема на фибри, трябва да заместите трапезната захар със плодово пюре, което да добавяте с киселото мляко, десертите и дори хляб, както е в рецептата за бананов хляб.

 

Плодовите корички са пълни с антиоксиданти и могат да се прибавят към смуути или рецепти с месо, най-вече филе.

 

 

Декстроза

 

Направена от царевица, декстрозата е подформа на глюкозата, монозахарид или просто захар. Може да бъде закупена в течна или прахообразна форма.

 

Добива популярност като заместител на захарта, тъй като е смятана за "добра" част от захарта. Някои атлети използват декстроза на пудра след състезание, за да увеличат енергийните нива на мускулите.

 

 

Стевия

 

Стевията е известна още като "медна билка","билка със захарни листа" или просто стевия. Използвана като подсладител или заместител на захартастевията подслажда храната по-бавно като процес, но ефектът е по-дълъг от този на обикновената захар.

 

Имайте предвид, че сладостта на билката е над 30 пъти по-голяма от тази на захарта, което я прави най-сладкото растение.

 

Влиянието на стевия върху кръвната захар е положително, което прави билката изключително полезна и подходяща за хора, страдащи от диабет.

 

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Be Shape Studio  5 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване