Дълго време шоколадът е спадал към вредната храна, която причинява напълняване, диабети сърдечни болести. Сега обаче един вид шоколад се откроява от другите и може да се нарече полезна храна. Това е черният шоколад. Той е произведен от какаови семена, които са богати на флаваноидите, а те в умерени количества са полезни за сърцето. Освен това, флаваноидите понижават кръвното налягане и премахват запушванията в кръвоносните съдове.
Проучване на университета в Сидни, Австралия показва, че черният шоколад е една от храните, които намаляват вероятността от сърдечен удар. Те са открили, че ако всеки ден приемате по 1/4 тъмен шоколад, ще намалите вероятността от сърдечен удар с до 40%.
Освен сърдечните болести, черният шоколад може да намали вероятността от диабет. Изследване на университета в Берлин, Германия показва, че антиоксидантите в черния шоколад помагат на инсулина да се използва по-ефикасно да контролира кръвната захар. А когато кръвната захар се регулира ефикасно, рискът от диабет намалява значително.
Друга полза за здравето, която носи черният шоколад е ненаситената мазнина. Освен че тя е полезна за сърцето, тя намалява и стресът и холестеролът, които са едни от пороците на съвременният свят.
Сигурно вече сте се уверили в това, че черният шоколад е полезен за здравето и трябва да присъства в седмичното ви меню. Обаче внимавайте какъв шоколад вземате. Той трябва да е натурален, а не с подсладители и други консерванти. Натуралният черен шоколад е по-скъп, но си струва инвестицията.
Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук:
www.facebook.com/sportuvai.bg